Güneş enerjisi endüstrisi, enerji pazarının giderek daha önemli bir payı haline gelmeye devam ettikçe, sistem bileşeni teknolojisi dengesi, enerji üretiminin maliyetinin düşürülmesine yardımcı olmak adına sürekli olarak gelişmektedir. Son birkaç yılda, endüstri 600 V DC’lik girişlerden 1000 V DC’lik girişlere kadar çok büyük bir sıçrama gördü; bu da kamusal ölçekli FV kurulumlarının çoğunu temsil ediyor. Halen devam etmekte olan bu eğilimin bir sonraki adımı, gerilim seviyesini arttırarak, %50’ye kadar daha yüksek güç çıkışı kapasitesi sağlayacak şekilde 1500 V DC girişi olan sistemlerden oluşmakta ve böylece sistem kayıpları ve tesis dengesi maliyetleri düşmektedir.
Bu eğilimin başlıca zorlukları şunlardır:
- sistemin tasarımını ve yalıtım gereksinimlerini etkileyen yüksek gerilim gereksinimleri sorunu;
- sıcaklık, çünkü güneş enerjisi santralleri genellikle 70°C’ye ulaşan yüksek sıcaklıklarda çalışırlar;
- 1500 V DC FV kamusal ölçekli kurulumlar için bileşenlerin iki yönlü akım akışı için tasarlanması gerekebilir;
- bileşenlerin 1500 V DC gücünün güvenli bir şekilde işlenmesinin yanı sıra düşük güç kayıpları, azalan kutup sayısı, entegre ısı dağıtımı ve ileri ark söndürme teknolojileri sağlamalıdır;
- bileşenler, cihaza bağlı olarak 6000 A’e kadar çıkabilen daha yüksek akımlara dayanabilmelidir.
Bu eğilim, kamusal ölçekli FV birleştirici kutular (PV combiner box) ve inverterlerin daha fazla güç kullanmasına ve bazı yeni ürünlerin 1500 V DC’lik iki girişi aynı anda kullanabilmesine olanak tanır.
ABB, daha yüksek güçleri kullanabilmek adına- 1500 V DC’lik alçak gerilim bileşenleri geliştirdi. Bunların arasında anahtarlar, kompakt tip devre kesiciler, kontaktörler, aşırı gerilim koruma cihazları ve gerilim / akım sensörleri bulunuyor. Bazı bileşenler 3000 A / 1500 V DC’ye kadar sınıflandırılmış olup UL ve IEC dahil olmak üzere çeşitli sertifikalar taşırlar.