CO₂-reductie en circulariteit in de woningbouw

Samen op weg naar een slimme, veilige en duurzame toekomst

De energie van morgen vraagt nu om actie

Schone energie. De vraag is niet langer waarom, maar hoe. ABB wil daar een belangrijke bijdrage aan leveren en neemt als wereldspeler zijn verantwoordelijkheid. Binnen de muren van de fabrieken, maar ook daarbuiten. Van keuze voor grondstoffen, het gebruik van duurzaam opgewekte energie in het productieproces en hergebruik van materialen tot producten die bijdragen aan energie-efficiëntie, zoals huisautomatisering en Smart Energy Management. ‘Samen elektrificeren we Nederland’ in de woningbouw. 

Samen met onze collega’s en ons netwerk van partners, leveranciers én klanten verlagen wij onze impact. Daarbij laten we ons graag inspireren door slimme ideeën en inspireren we anderen met onze kennis. Zo stimuleren we vooruitgang. En creëren we een samenleving waarin we meer kunnen doen met minder. 

Gebouwen duurzamer maken?

Boek een gratis ACE Experience

Wat betekent duurzaam bouwen door CO₂-reductie en circulariteit concreet voor mij?

Installateur 

“Het aantoonbaar duurzaam maken van diverse producten en oplossingen ten behoeve van de elektrische installatie biedt meerwaarde. En zeker in een tijd als deze zijn eindgebruikers daarnaast op zoek naar oplossingen waarmee energie in huis bespaard kan worden. Fijn om hierin te kunnen adviseren en voorzien.”  

Projectontwikkelaar 

“Op duurzaamheidsgebied verantwoordelijkheid nemen, is belangrijker dan ooit. En bijdragen aan de vermindering van de CO₂-footprint van woningen, straten en zelfs complete wijken is een groot doel. Zeker omdat we ook kunnen helpen om te voldoen aan de gemeentelijke (vergunnings)criteria op het gebied van CO₂-reductie en circulariteit.” 

Geïndustrialiseerde & prefab-bouwers 

“Duurzaamheid begint bij de basis. Aan ons de taak bij te dragen aan de vermindering van de CO₂-footprint van woningen en/of wijken. De versnelling en industrialisatie door digitalisering te bevorderen. En de oplevering van schaalbare, intelligente woningen te voorzien van de innovatieve functies, diensten en functionaliteiten van ABB en/of derden.“


Drie duurzaamheidsstappen in de woningbouw

CO₂-vriendelijk en circulair bouwen vraagt om een nieuwe manier van denken en doen. Binnen de hele keten dient dan ook rekening gehouden te worden met de effecten van bepaalde keuzes op het milieu. Dat begint natuurlijk bij de productie, zet door in het ontwerp en de feitelijke bouw, renovatie, verbouwing of sloop, en krijgt verder vorm in het gebruik van de woning. 

01. CO₂-neutraal produceren 

  • ABB werkt dagelijks aan technologie die helpt CO₂-uitstoot te verminderen en voorkomen. Zo zijn de ABB-fabrieken in Lüdenscheid en Ede al CO₂-neutraal en zullen in 2030 alle ABB-activiteiten CO₂-arm zijn.

  • Onze kabel- en lasdozen en behuizingen van groepenkasten worden gemaakt van recyclaat en geproduceerd in een energiezuinige fabriek. De EPD’s van deze producten zijn beschikbaar. 

  • Door de overstap van hydraulische naar elektrische aandrijving van de machines, besparen we in onze fabrieken 75% energie per kg product. 

  • Onze oplossingen verminderen afval, bevorderen herbruikbaarheid en verhogen hergebruik. In 2030 is minstens 80% van de ABB-producten en -oplossingen circulair. 

02. CO₂-neutraal bouwen 

  • Methodes als prefab produceren en stekerbaar installeren vergroten efficiency en reduceren vervuilende transportkilometers. ABB denkt mee op dit gebied en speelt hierop in met CO₂-vriendelijke oplossingen. 

  • Energiereductie begint met inzicht. En oplossingen als de SEM-basic bieden uitkomst. Deze slimme groepenkast levert waardevolle data voor energiebeheer en -optimalisatie van woningen en maakt energieprestaties aantoonbaar inzichtelijk. 

03. Energie-efficiënt wonen 

  • In woningen zelf valt veel energiewinst te behalen. Denk aan oplossingen voor zonnepanelen, EV-laden en warmtepompen, maar ook energiezuinige schakelaars, ruimtetemperatuurregelaars, astro- en timerfuncties en meer. 

  • Een Smart Home is niet alleen veilig en comfortabel, maar ook duurzaam. Door bijvoorbeeld zonwering, verwarming, airco en elektrische apparaten automatisch aan het werk te zetten, kunnen bewoners flink besparen op hun energieverbruik. Oplossingen die bijdragen aan CO₂-reductie en circulariteitDuurzame ontwikkelingen, innovaties & inspiratieOnze doelen om de wereld te verbeteren

Om verantwoord en duurzaam ondernemen concreet en meetbaar te maken, houden wij ons vast aan de internationale Sustainable Development Goals en de bijbehorende targets. Acht van de zeventien doelen hebben wij tot de onze gemaakt en vormen ons kompas om van de wereld een betere plek te maken. 

3 Goede gezondheid en welzijn 

Een goede gezondheid verzekeren en het welzijn voor alle leeftijden promoten. 

4 Kwaliteitsonderwijs 

Gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs verzekeren en levenslang leren voor iedereen bevorderen. 

5 Gendergelijkheid 

Gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes bereiken. 

8 Waardig werk en economische groei 

Aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen bevorderen. 

9 Industrie, innovatie en infrastructuur 

Een veerkrachtige infrastructuur bouwen, inclusieve en duurzame industrialisering bevorderen en innovatie stimuleren. 

11 Duurzame steden en gemeenschappen 

Steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam maken. 

12 Verantwoordelijke consumptie en productie 

Duurzame consumptie- en productiepatronen verzekeren. 

13 Klimaatactie 

Dringend actie nemen om klimaatverandering en haar impact te bestrijden. Select region / language