Broagers CO2-neutrale fjernvarme: Udnyttelse af sol- og geotermisk energi med ABB-teknologi

Broagers CO2-neutrale fjernvarme: Udnyttelse af sol- og geotermisk energi med ABB-teknologi

I den sønderjyske by Broager viser det lokale fjernvarmeanlæg vejen mod en mere bæredygtig fremtid. Her producerer man nemlig CO2-neutral fjernvarme ved bl.a. at udnytte det kølige grundvand som varmekilde.

Med Sønderborg, Dybbøl Mølle og Flensborg fjord som nærmeste naboer ligger Broager i hjertet af Sønderjylland. Godt gemt væk i yderkanten af den lille by finder man byens fjernvarmeanlæg. I to værkstedslignende haller, og med god hjælp fra de 10000 m2 solfangere på marken ved siden af, producerer anlægget her bæredygtig fjernvarme til byens 1200 indbyggere.

Anlægget producerer bæredygtig fjernvarme til byens 1200 indbyggere.
Anlægget producerer bæredygtig fjernvarme til byens 1200 indbyggere.
center

Michael Kurth har siden 2021 stået i spidsen for fjernvarmeanlægget. Han er stolt over, at det er lykkedes at producere fjernvarme, som er så godt som CO2-neutral.

“Vores mål er at opnå en næsten 100% CO2-neutral varmeproduktion. Det sker ved, at vi bruger en kombination af varmepumper, solfangere og vores elektriske kedel.

"Og da vi ikke fyrer med biomasse, har vi på den måde yderligere minimeret CO2-udledningen ved at overflødiggøre transporten af materialer som halm og biomasse. Det er også med til at øger bæredygtigheden af byens fjernvarme og miljøvenligheden af vores varmeproduktion,” fortæller Michael Kurth.

Fra køligt grundvand til varme i stuerne


Det altafgørende mål for Broager Fjernvarme er at sikre bæredygtig og stabil varmeforsyning til byens borgere. Her spiller særligt grundvandsvarmepumpen en afgørende rolle. Denne teknologi udnytter grundvandet til at generere varme.

Michael Kurth forklarer, at grundvandsvarmepumpen, kort fortalt, trækker vand op fra undergrunden, som har en temperatur på omkring 11 grader. Herefter udtrækker en kølemaskine varmen fra vandet og overføre den til fjernvarmesystemet.

Processen drives af elektricitet, men den samlede energiudnyttelse er langt mere effektiv end varmepumper med energioptagere der henter energien fra luften til opvarmning af fjernvarmevand, da de udnytter den konstante varme der er i grundvandet året rundt.

Michael Kurth har stået i spidsen for fjernvarmeværket siden 2021.
Michael Kurth har stået i spidsen for fjernvarmeværket siden 2021.
center

“Vi måler energieffektiviteten som COP. Det er et mål for, hvor meget energi man tilføjer processen, og hvor meget energi kan man hive ud. Hos os er COP på 4. Det betyder, at for hver enhed MW el vi bruger, får vi 4 MW varme ud,” forklarer Michael Kurth.

ABB's komponenter optimerer den daglige drift


Fjernvarmeproduktion kan være en kompleks størrelse. Ikke mindst når forskellige varmekilder og systemer skal spille sammen. Derfor er det afgørende, at den daglige drift er så gnidningsløs og overskuelig som mulig. Og frem for alt: stabil.

“Brugervenlighed er en vigtig faktor i vores varmesystem. Jeg synes, at betjeningen af f.eks. anlæggets ABB-frekvensomformere på grundvandspumperne har en utrolig intuitiv betjening.

"Brugerfladen er designet til at være enkel og nem at navigere i, hvilket gør det let for os at sætte systemet i drift uden at skulle læse omfattende instruktionsmanualer, ” lyder det fra driftslederen.

At frekvensomformerne er stabile i drift er afgørende for, at anlægget fungerer optimalt, påpeger Michael Kurth.

  • "Vores system var hurtigt oppe og køre igen efter kun 15 minutter takket være den kompetente hjælp, vi modtog."
  • Frekvensomformere fra ABB sørger for, at kompressorerne kører nøjagtigt med den specifikke hastighed, der kræves for at opnå den højeste energieffektivitet.

“Selvom vi kun har haft behov for at kontakte ABB Support en enkelt gang, har vi oplevet en yderst effektiv og hjælpsom supportoplevelse. Vores system var hurtigt oppe at køre igen på blot 15 minutter takket være den kompetente hjælp, vi modtog. Vi har direkte adgang til ABB-support på vores eget sprog, hvilket betyder, at vi kan håndtere eventuelle udfordringer hurtigt og effektivt uden at skulle vente på hjælp fra et globalt supportcenter.”

Pålidelig service og rådgivning er alfa og omega

Vi lægger stor vægt på at yde førsteklasses service og support til vores kunder, fortæller salgsingeniør Jørn Schulz fra ABB.

“Broager Fjernvarme er et skoleeksempel på, hvordan grøn teknologi og samarbejde er med til drive den grønne omstilling i vores samfund", siger Jørn Schulz.

"Gennem udnyttelse af grundvandets naturlige varme og ABBs optimerede motorer og frekvensomformere viser Broager Fjernvarmeanlæg vejen mod en mere bæredygtig varmeproduktion. Med deres indsats og fortsatte engagement tror jeg på en fremtid for fjernvarmesystemet, hvor CO2-neutralitet og pålidelig varmeforsyning går hånd i hånd".

FAKTA

Ifølge driftsleder Michael Kurth udgjorde de grønne energikilder i Broager Fjernvarmeanlæg, herunder grundvandsvarmepumpen og solfangeranlægget, tilsammen ca. 80% af anlæggets samlede varmeproduktion sidste år. Dette tal forventes at stige yderligere, da værket fortsætter med at investere i grønne teknologier, såsom deres nye elkedel som har fortrængt 10-20% af varmeproduktionen som blev produceret på to gaskedler, og udvide deres kapacitet.

Ud over de grønne energikilder har Broager Fjernvarme også fokus på energieffektivitet og bevidst forbrug hos deres forbrugere. De tilbyder rådgivning om energibesparelser, isolering og opgradering af varmesystemer.

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn X WhatsApp