- Hiilen talteenottoa, vetyä ja sähkökemiaa tarkastellaan keinoina tulevaisuuden fossiilivapaan teräksen tuotantoon.
- ABB:n fossiilivapaata terästä koskevassa raportissa esitellään uusia lähestymistapoja ja teknologioita, jotka ovat käytössä Brasiliassa, Kiinassa, Intiassa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.
- Raportissa tutkitaan myös kysymystä siitä, miltä matka kohti fossiilivapaan teräksen tuotantoa näyttää.
ABB julkaisemassa raportissa käsitellään hiilen talteenottoa, vetyä ja sähkökemiaa keinoina fossiilivapaan teräksen perustuotantoon. Raportissa tuodaan esille uusia innovatiivisia teknologian kehitysaskeleita ja lähestymistapoja Brasiliasta, Kiinasta, Intiasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista – maista, jotka näyttävät tietä fossiilivapaan teräksen tuotantoon. Raportissa on näkemyksiä johtavilta teräksen tuottajilta SSAB:ltä, Tata Steeliltä ja Aperamilta sekä American Association for Iron and Steel Technology -järjestöltä ja ABB:n asiantuntijoilta.
ABB:n uusi raportti "What does the journey to fossil-free steel look like? How to achieve a sustainable future" tarkastelee haasteita, joita liittyy fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Raportti käsittelee muun muassa kustannuksia, vähähiilisiin vaihtoehtoihin siirtymisen monimutkaisuutta, sekä vedyn, puhtaan sähkön, laadukkaan rautamalmin ja fossiilittoman hiilen ja kalkin saatavuutta.
Nykyisellään teräksen tuotanto kuluttaa paljon hiiltä ja energiaa, ja se luokitellaan yhdeksi kuudesta vaikeimmin muutettavista aloista. Maailmanlaajuisesti terästeollisuus aiheuttaa arviolta 8 prosenttia maailman energiakysynnästä ja tuottaa 7–9 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Eri lähteiden (esim. tuore IEA:n Iron and Steel Technology Roadmap) mukaan niistä suurin osa on peräisin fossiilisten polttoaineiden polttamisesta.
YK:n Pariisin ilmastosopimuksessa määriteltyjen ehtojen täyttymiseksi ja globaalin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi alle 1,5 asteeseen verrattuna esiteollisiin tasoihin, on terästeollisuuden saavutettava nettonollapäästöjä koskeva tavoitteensa vuoteen 2050 mennessä. Tämä edellyttää radikaaleja muutoksia, etenkin kun otetaan huomioon teräksen maailmanlaajuinen kysyntä, jonka ennustetaan kasvavan 30 prosenttia samaan ajankohtaan mennessä.
ABB:n raportissa esitellään fossiilivapaan teräksen innovaatioita viideltä teräksen tuotannon markkina-alueelta. Näitä ovat esimerkiksi:
- HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) -hanke, jota ovat pilotoineet Ruotsissa teräsyhtiö SSAB, valtio-omisteinen rautamalmia louhiva kaivosyhtiö LKAB ja valtio-omisteinen energiayhtiö Vattenfall. Tarkoituksena on tuottaa terästä uusiutuvan vedyn ja fossiilittoman sähkön avulla käyttämällä LKAB:n kaivosten korkealaatuista rautamalmia koksihiilen asemesta.
- ResponsibleSteel™-järjestön tukema Aperam, jolla on intressejä ruostumattoman teräksen ja maatalouden alalla. Yhtiö haluaa käyttää teräksen valmistuksessa sen omasta 100 000 hehtaarin FSC®-sertifioidusta brasilialaisesta metsästä tuotettua puuhiiltä uusiutuvana korvikkeena kivihiilipohjaiselle koksihiilelle. Tämä vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä ja poistaa kivihiilen louhinnan tarpeen.
- Tata Steelin Intiassa toteuttama HIsarna-prosessi, jossa käytetään raakamalmiaineksen jauhemaista muotoa käsitellyn malmin, kuten koksin, sintterin tai pellettien, asemesta nestemäisen raakaraudan valmistukseen. Prosessilla voidaan vähentää päästöjä jopa 20 prosenttia verrattuna perinteiseen Blast Furnace-Basic Oxygen Furnace (BF-BOF) -menetelmään.
”Digitalisaatio on keskeistä eri tahojen välisessä yhteistyössä, mutta myös optimoitaessa resurssien käyttöä ja energian hallintaa. Se myös parantaa jäljitettävyyttä, joka on välttämätöntä organisaatioiden saattamiseksi vastuuseen päästötavoitteistaan”, sanoi Shiva Sander Tavallaey, Senior Principal Scientist, ABB Corporate Research Center.
ABB:n raportissa käydään läpi toimia, joita teräsyhtiöt voivat toteuttaa vähentääkseen hiilidioksidipäästöjään lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Lisäksi käsitellään toimenpiteitä, joita voidaan toteuttaa yhdessä toimittajien ja kumppaneiden kanssa pyrkiessämme kohti terästeollisuuden fossiilivapaata tulevaisuutta.
”Lakisääteiset, kaupalliset ja sosiaaliset tekijät kiihdyttävät teräksen tuotannon hiilestä irtautumista”, sanoi Frederik Esterhuizen, Global Business Line Manager, Metals, ABB. ”ABB:n raportissa kuvattujen ydinhaasteiden selättämistä ja fossiilisten polttoaineiden asteittaista vähentämistä varten terästeollisuus kuitenkin tarvitsee tehokkaita, integroituja ratkaisuja. Onnistuminen edellyttää yhteistyötä teräksen maailmanlaajuisen toimitusketjun jokaisella tasolla.”
”Digitaalinen, autonominen ja fossiilivapaa terästeollisuus on saavutettavissa kumppanuuksien avulla. ABB on päättänyt käyttää kumppanuuksia ja yhteistyötä hyödyntävää lähestymistapaa integroidakseen innovatiivisia teknologioita olemassa olevaan terästeollisuuden portfolioonsa. Eri puolilta maailmaa tulevat aloitteet osoittavat, että ala on sitoutunut kestävään tulevaisuuteen. Meneillään on useita lupaavia kehityshankkeita. Vihreä tulevaisuus on täysin mahdollinen teräksen tuotannolle erilaisten innovaatioiden ja kumppanuuksien avulla.”
Lataa ABB:n raportti ”What does the journey to fossil-free steel look like? How to achieve a sustainable future” osoitteesta: https://new.abb.com/metals/what-does-the-journey-to-fossil-free-steel-look-like