KNX pitää Jätkäsaaren ekokorttelin energiakulut kurissa

Helsingin Jätkäsaaren Airut-korttelissa sähkön-, veden ja lämmönkulutusta valvova automaatio auttaa asukkaita säästämään energiaa ja helpottaa isännöintirutiineja.

Vain yksi ylimääräinen valokatkaisin Helsingin Vinssi -talon talon asuntojen ovenpielessä juoruaa, että talon sähköjärjestelmässä on keskimääräistä enemmän älyä. Kotona-poissa -kytkimellä ylimääräiset sähkökuluttajat saa keskitetysti pois päältä ulos lähtiessään.

Kotona/poissa-kytkin sammuttaa valot ja laitteet keskitetysti kotoa lähtiessä.
Kotona/poissa-kytkin sammuttaa valot ja laitteet keskitetysti kotoa lähtiessä.
center

Asukkaita kannustaa energiansäästöön ohjelmistotoimittaja Nuuka Solutionsin rakentama verkkopalvelu, jolla oman huoneiston energian ja veden kulutustietoja sekä sisäilman lämpötiloja voi seurata tietokoneella tai kännykällä. "Järjestelmän avulla tulee tietoiseksi energiankulutuksestaan, ja voi muuttaa omia kulutustottumuksiaan", kertoo korttelin sähkösuunnittelusta vastanneen Optiplanin suunnittelujohtaja Kari Kavonius.

Sähkönkulutuksen reaaliaikaisen seurannan mahdollistaa Airut-korttelin kaikkiin taloihin rakennettava KNX-taloautomaatiojärjestelmä. "Jokaisessa asunnossa on 12 kulutusryhmää, joiden tiedot siirtyvät seurantaan. LVI-puolelta seurannassa on asunnon kylmän ja lämpimän veden sekä lämmitysenergian kulutus. Huoneistokohtainen lämpötila-anturi kertoo asunnon lämpötilan", kertoo ABB:n myyntipäällikkö Zan Pujol.

Automaattisesti ohjattu valaistus helpottaa työtä ja säästää energiaa
Airut-korttelin talojen automaatiojärjestelmä kerää energiankulutustiedot paitsi asunnoista, myös kiinteistöjen yhteisistä tiloista, parkkihallista, lämmityksestä ja veden kulutuksesta. Taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle koko talon energiaraportti antaa hyvän yleiskuvan energiankulutukseen ja -kustannuksiin. Raportti erottelee energialajit ja niiden kulutukset, kustannukset ja CO2-päästöt. Hälytysautomatiikka taas valvoo esimerkiksi poikkeavaa vedenkulutusta vesivahinkojen estämiseksi.

KNX-taloautomaatiojärjestelmä mahdollistaa sähkölaitteiden etäohjauksen verkon yli.
KNX-taloautomaatiojärjestelmä mahdollistaa sähkölaitteiden etäohjauksen verkon yli.
center

Uuteen rakennukseen KNX-automaation lisääminen on varsin helppoa. "Tarvittiin vain pieniä kaapelointi- ja komponenttilisäyksiä sähkökeskuksiin, niissä ei juuri ylimääräistä työtä ole. Laitteet toimitettiin valmiiksi ohjelmoituina", kertoo kohteen sähkösuunnittelua johtanut sähköprojektipäällikkö Harri Hirvonen SRV:ltä. Talon pohjakerroksen talojakamossa selviää, miten KNX-taloautomaatio kytkeytyy internetiin. Keskitin kokoaa huoneistojen KNX/IP-muuntimilta tulevat ethernet-kaapelit yhteen, ja välittää huoneistojen tiedot edelleen ohjelmistotoimittajan pilvipalveluun. Kun talon sähköjärjestelmä kytketään nettiin, avautuu aivan uusia mahdollisuuksia.

Älykäs KNX-taloautomaatiojärjestelmä mahdollistaa haluttaessa myös sähkölaitteiden etäohjauksen, ja väyläpohjaisen järjestelmän muuntelu tulevaisuuden tarpeisiin on helppoa. Jos valmiiden KNX-toimilaitteiden toiminnallisuudet eivät tyydytä, voi uusia toimintoja rakentaa ohjelmistojen avulla. "KNX:n ip-rajapinta on avoin standardi. Ohjelmistotoimittajat voivat rakentaa sen päälle millaisia palveluja tahansa. Vain mielikuvitus on rajana", Zan Pujol toteaa.

Taloautomaation suunnittelun äärellä Optiplan ja ABB.
Taloautomaation suunnittelun äärellä Optiplan ja ABB.
center

Taustaa: Jätkäsaaren vähähiilinen Airut-kortteli
Jätkäsaaren Airut-kortteli sai alkunsa vuonna 2009 järjestetystä kansainvälisestä arkkitehtikilpailusta. Sen tavoitteena oli suunnitella vähän hiilidioksidipäästöjä synnyttävä kaupunkikortteli, jossa hyödynnetään innovatiivisia energiateknisiä ratkaisuita.

Alunperin Airut-ekokorttelia suunniteltiin Sitran johtamassa tutkimushankkeessa. Vuonna 2012 toteutusvastuu siirtyi SRV:lle. Airut-korttelin kuuden kerrostalon kokonaisenergiankulutus on huomattavasti alle kansallisen E-lukutavoitteen, ja osa rakennusten kiinteistösähköstä on paikalla tuotettua uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Omistus- ja vuokra-asuntoja kortteliin valmistuu kaikkiaan noin 270 kappaletta.

Airut-kortteliin valmistuu yhteensä 270 omistus- ja vuokra-asuntoa.
Airut-kortteliin valmistuu yhteensä 270 omistus- ja vuokra-asuntoa.
center

KNX-automaatio on valmis tulevaisuuteen
Airut-korttelin taloihin valittu KNX-väylätekniikka on pitkäikäinen automaatioratkaisu. Tänään Airut-korttelin talojen automaatiojärjestelmää hyödynnetään pääasiassa energian mittaukseen. Huoneistojen ryhmäkeskusten KNX-energianmittausyksiköt välittävät sähkön-, veden- ja lämmönkulutustiedot ohjelmistotoimittajan pilvipalveluun, josta asukkaat, isännöitsijä ja huoltoyhtiö saavat tiedot käyttöönsä heille räätälöidyssä muodossa.

KNX:n suurin etu on, että talon automaatiota voidaan koska tahansa laajentaa ja uudistaa. ABB:n KNX-katalogin valonsäätimillä ja -tunnistimilla, verhomoottoriohjaimilla, logiikkayksiköillä ja näyttöpaneeleilla kodin sähköjärjestelmä on räätälöitävissä kaikkiin kuviteltavissa oleviin tarpeisiin. Järjestelmän avoimuus takaa että KNX on turvallinen valinta myös tulevaisuudessa. Eri valmistajien KNX-laitteet ovat keskenään yhteensopivia, ja tarjonta laajenee jatkuvasti tekniikan kehittyessä.

ABB (abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB työllistää 100 maassa noin 150 000 henkilöä, joista Suomessa noin 5 500.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp