ABB:n taajuusmuuttajat antavat Tervolan sahan tukeille kyytiä

Tervolan saha uusi tukinlajittelunsa Nordautomationin laitteilla. ABB:n taajuusmuuttajiin räätälöity potkaisinsovellus pukkaa raskaat tukit väsymättä oikeisiin lokeroihin – nyt ja tulevina vuosina.

Kun yli tonnin painoinen tukki potkaistaan alle sekunnissa pois kuljettimelta omaan lokeroonsa, tulee taajuusmuuttajalle tehopiikkejä, joissa tuotteen ominaisuudet punnitaan.

”Kaikkien taajuusmuuttajavalmistajien laitteet eivät meidän valmistamalle linjalle sovellukaan”, tukinkäsittelylaitteiden valmistaja Nordautomationin automaatiosta vastaava Raimo Tarkka toteaa.

Uusin Nordautomationin toimittama tukinlajittelulinja käynnistettiin Etelä-Lapissa Tervolan Saha ja Höyläämö Oy:n sahalla joulukuussa 2019. Tukkeja liikuttelee päämoottorina ABB:n sähkömoottori ja parikymmentä ABB:n taajuusmuuttajaa.

Tukkipöydälle tuodut tukit erotellaan yksi kerrallaan kuljettimelle, joka vie ne röntgenmittarille. Mittaustiedon perusteella tukit lajitellaan Tervolassa kolmeenkymmeneen eri lokeroon. ABB:n taajuusmuuttajiin räätälöity potkaisinsovellus pukkaa raskaat tukit väsymättä oikeisiin lokeroihin.
Tukkipöydälle tuodut tukit erotellaan yksi kerrallaan kuljettimelle, joka vie ne röntgenmittarille. Mittaustiedon perusteella tukit lajitellaan Tervolassa kolmeenkymmeneen eri lokeroon. ABB:n taajuusmuuttajiin räätälöity potkaisinsovellus pukkaa raskaat tukit väsymättä oikeisiin lokeroihin.

“Lajittelu on toiminut täysin moitteettomasti”, sanoo Tervolan sahan omistaja Juha Kokkonen. Sähkötilan ovea ei ole tarvinnut avata sitten linjan käynnistyksen, josta on jo kuukausia.

Vuonna 1956 perustettu perheyritys on investoinut Tervolan sahan modernisointiin miljoonia. Päätuote on rakennusten runkorakenteissa käytettävä lujuuslajiteltu puutavara. Tiukkasyinen pohjoisen puu sopii hyvin talojen runkotolppiin ja kattoristikoihin.

Investoinnin myötä puutavara saadaan hyödynnettyä entistä paremmin. “ABB:n laitteita on meillä ollut aiemminkin, laadukkaita vehkeitä”, toteaa Tervolan Sahan omistaja Juha Kokkonen.
Investoinnin myötä puutavara saadaan hyödynnettyä entistä paremmin. “ABB:n laitteita on meillä ollut aiemminkin, laadukkaita vehkeitä”, toteaa Tervolan Sahan omistaja Juha Kokkonen.

Ilman tuotantokatkoksia käyttöön

Kun tukinlajittelun uusiminen tuli sahalla ajankohtaiseksi, olivat Kokkosen vaatimukset uudelle linjalle yksinkertaiset. Linjan piti toimia hyvin ja aikataulussa oli pysyttävä.

“Nordautomation suoriutui toimituksesta jopa etuajassa”, Kokkonen kertoo. Rakentamisen aikana tukkien lajitteluun tuli luonnollisesti katkos, mutta itse sahalinja pyöri keskeytyksettä. “Ennen katkoa lajittelua tehtiin varastoon kahdessa vuorossa.”

“Nykyään nämä käyttöönottoajat ovat lyhyitä”, Raimo Tarkka vahvistaa. Niinpä myös Nordautomation on entistäkin tarkempi omien komponenttitoimittajiensa suhteen. Laitteiden pitää olla luotettavia ja kestäviä pitkäaikaista käyttöä varten, samoin toimitusaikojen täytyy pitää. “Ne ovat tärkeitä asioita kumppania valittaessa”, Tarkka painottaa.

Tervolan linjalle Nordautomation valitsi ABB:n ACS 880 -taajuusmuuttajat. Sama tuote ohjaa sekä kuljettimien moottoreita että linjan viittätoista potkaisijaa. “On hienoa, että voimme käyttää yhtä tuoteperhettä koko laitoksessa. Ja se on asiakkaankin etu, sillä tämä on esimerkiksi varaosien kannalta hyvä ratkaisu”, Tarkka pohtii.

  • ABB:n ACS 880 -taajuusmuuttajat ohjaavat sekä sahan kuljettimien moottoreita että linjan viittätoista potkaisijaa.
  • Juha Kokkosen ei ole tarvinnut käydä sahan sähkötilassa sitten uuden linjan käynnistyksen.

Uutta tukkilajittelulinjaa ohjaa upouusi Finnoksen tukkimittari. Tukin pituutta, paksuutta ja lenkoutta mittaava röntgenmittari antaa komentoja Nordautomationin linjan logiikkaohjaukselle. Se taas käskyttää ABB:n taajuusmuuttajia pudottamaan mitatun tukin juuri oikeaan lokeroon.

Uutta taajuusmuuttajatyyppiä varten ABB räätälöi potkaisinsovelluksen Nordautomationin tarpeisiin.

“Siinä on juuri sellaiset ominaisuudet kuin halusimme. Voimme määritellä logiikkaohjauksen kautta, miten rajusti ja pitkälle se potkaisee”, Raimo Tarkka kuvailee.

Yhdessä suunnitellun sovelluksen ohjelmoinnin hoiti ABB:n Motion-tuotteisiin erikoistunut myyntipäällikkö Petteri Karjalainen.

“Petteri tuli toimistollemme demosalkun ja ohjelman kanssa, ja saimme testata sovellusta rauhassa ennen sen käyttöönottoa”, Tarkka muistelee h-hetkeen valmistautumista.

Etukäteen virtuaaliympäristössä testattu taajuusmuuttajasovellus toimi myös sahaolosuhteissa juuri niin kuin oli suunniteltu. “Vaikka käytäntö on usein vähän eri juttu kuin testaus, niin tässä hankkeessa ei tapahtunut mitään yllätyksiä”, Tarkka toteaa.

Helpoin käynnistys koskaan

Nordautomationin tukinkäsittelylinjoja on toimitettu aina Australiaan saakka. Jokainen niistä on yksilö, ja linjan käynnistys on aina tapaus. Joulukuun 2019 alussa kuukauden rakennustyöt olivat Tervolassa takana ja käynnistys käsillä. Myös ABB:n Petteri Karjalainen saapui paikalle katsomaan, miten asiakkaalle räätälöity sovellus hoitaa tehtävänsä tositoimissa.

Dramatiikka loisti tilaisuudessa poissaolollaan: uusi lajittelulinja oli hetkessä tuotannossa.

“Käyttöönotto oli todella helppo. Yhdellä käskyllä haettiin potkaisijan ääriasennot, ja sen jälkeen aloitimme ajon.”, Raimo Tarkka kertoo.

Lisääntynyt automaatio helpottaa sahanomistajan elämää, mutta näkyy myös yrityksen tuloksessa. Juha Kokkonen kertoo, että uusittu tukinmittaus ja lajittelujärjestelmä ovat jo parantaneet sahan saantoa. Puutavara saadaan hyödynnettyä entistä paremmin. “Olemme laskeneet 2-4 prosentin säästöjä”, Kokkonen kertoo.

Uusi lajittelulinja on sahan nykytarpeisiin ylimitoitettu, ja se luokin pohjaa tuleville investoinneille. Nyt puuta tulee sahalle 1–2 rekkakuormaa tunnissa, mutta lajittelukapasiteettia olisi monin verroin. Näillä nopeuksilla pystytään ajamaan 3–4 kuormaa tunnissa. Täysi hyöty lajittelulinjasta saadaan, kunhan suunnitteilla oleva iso investointi, sahauslinjan uusiminen, toteutuu tulevaisuudessa.

  • Vuonna 1956 perustettu perheyritys on investoinut Tervolan sahan modernisointiin miljoonia. Lajittelu uudella tukinlajittelulinjalla on toiminut täysin moitteettomasti.
  • "Lisääntynyt automaatio helpottaa sahanomistajan elämää", Kokkonen toteaa. Tulevaisuuden suunnitelmissa on sahauslinjan uusiminen.

Juha Kokkonen on erittäin tyytyväinen Nordautomationin toimitukseen ja komponenttivalintoihin. “ABB:n laitteita on meillä ollut aiemminkin, laadukkaita vehkeitä”, Kokkonen toteaa ja jatkaa: ”Sahan kalustoa valittaessa ei hinta ole se ratkaiseva tekijä, vaan toimintavarmuus. Ja jos ongelmia tulee, on hyvä, että apua ja uusia osia saa nopeasti.”

Sitä arvostaa myös laitevalmistaja Nordautomation. ABB:n asiantuntijat ovat ongelmatilanteissa puhelinsoiton päässä. Hyvin toiminut yhteistyö on jo poikinut uusia ajatuksia ABB:n teknologian hyödyntämisestä Nordautomationin tukinkäsittelyjärjestelmissä. “Meillä on jo montakin tuotekehitysideaa kehitteillä. Kun on sopiva kohta, kokeilemme niitä”, Tarkka suunnittelee.

Myös ABB:n Karjalainen on tyytyväinen: ”Nordautomation tuntee valmistamiensa koneiden vaatimukset ja ABB tuntee taajuusmuuttajat. Kun yhdistämme osaamisemme, käyttäjä saa hyvän ja luotettavan ratkaisun. ”

  

Teksti: Petja Partanen
Kuvat: Kaisa Sirén

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp