Sähköauton latauspaikat kannattaa suunnitella hyvin

Sähköauton latauspaikat kannattaa suunnitella hyvin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vanha sääntö pätee myös silloin, kun toimistorakennusten ja työpaikojen pysäköintitiloihin suunnitellaan sähköauton latauspisteiden asentamista. Kaikki alkaa tarvekartoituksesta, kertoo ABB:n Pitäjänmäen ja Vuosaaren pysäköintialueille latausasemien rakentamisesta vastannut ABB:n Matti Suomalainen.

”Kaiken a ja o on kattava tarvekartoitus. Kannattaa ihan ensiksi selvittää, miten laajasti sähköautoja halutaan ladata ja kuinka paljon lähitulevaisuudessa esimerkiksi työsuhdeautoja ollaan vaihtamassa hybrideiksi tai täyssähköautoiksi. Myös se, millaisen käyttäjäkunnan käyttöön asemat tulevat, kannattaa miettiä heti alkuun. On hyvä kysyä, saako latausasemia käyttää vapaasti vai onko ne tarkoitettu vain tietyille ryhmille”, Matti Suomalainen neuvoo.

center

ABB:n Pitäjänmäen tehtailla sähköautojen latausasemia on viime vuosina asennettu kiihtyvällä vauhdilla. Uusimmat 12 paikkaa laitettiin kuntoon vuoden 2020 alussa. Latausasemia on myös ABB Marinen pysäköintipaikoilla Vuosaaressa sekä Porvoon asennustuotteiden tehdasrakennuksen parkkipaikalla.

”Latausasemien suunnittelussa kannattaa aina miettiä tavoitteita vähän pidemmällä tähtäimellä. Mekin olemme huomanneet, että suosio esimerkiksi työsuhdeautoissa on nyt vahvasti sähköautoissa, niinpä myös latauspaikkoja halutaan lisää. Lisäksi meidän paikkojamme voivat käyttää myös meillä vierailevat asiakkaat, ja heilläkin sähköautojen määrä näyttää olevan kasvussa. Tämän vuoksi on hyvä ymmärtää, kuinka paljon latausasemakapasiteettia on tarjolla myös tulevaisuudessa.”

Riittääkö kiinteistön sähkönjakelujärjestelmän kapasiteetti?

Kun tarvekartoitus on tehty, on käytännön ratkaisujen vuoro. Ensimmäiseksi on syytä selvittää, millainen sähköjärjestelmä pysäköintitilassa tai parkkipaikalla on.

”On hyvä tiedostaa, että jos sähkönjakelujärjestelmä ei riitä, niin sitä joudutaan saneeraamaan, jolloin kustannukset nousevat paljon. Kustannusten nousu ei silloin jää pelkästään kaapelien vetämiseen ja kojeistojen saneeraamiseen, sillä kapasiteetin nosto tarkoittaa tietysti myös esimerkiksi liittymismaksun nousua”, Matti Suomalainen muistuttaa.

Tavallisesti kaupunkiolosuhteissa järjestelmät ovat kyllä riittäviä. Näin on ollut myös ABB:llä. Toki jos esimerkiksi Pitäjänmäen suuren Tellus-talon parkkihallin kaikille 800 paikalle haluttaisiin asentaa sähkölatausmahdollisuus, se tarkoittaisi uuden lisämuuntajan hankintaa.

”Liittymän, pääsulakkeiden ja kaapeloinnin riittävyys pitää tarkistaa, jos latausjärjestelmän laitteita halutaan asentaa autolämmityspaikkojen tilalle. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että esimerkiksi kerrostalokäytössä sähköautoja ladataan usein työpäivän päätteeksi ja myös viikonloppuisin, jolloin sähkön kulutuksen profiili muuttuu latausjärjestelmien käyttöönoton myötä. Järjestelmät riittävät kyllä useimmiten siihen, että autolämmityskoteloita voidaan korvata ainakin osittain hitaan autolatauksen koteloilla.”

center

Millainen tekninen ratkaisu?

ABB:llä on latausjärjestelmässä päädytty neljän kilowatin latausjärjestelmään / autopaikka. Matti Suomalaisen mukaan se ei ole hitain latausjärjestelmä, mutta ei myöskään pikalataus.

”Lähdimme siitä, että autot ovat latauksessa kuitenkin useamman tunnin. Pikalatauspaikat sopivat esimerkiksi kauppojen pihoille, mutta toimistossa ja asuinkiinteistöissä kyllä on usein mahdollisuus käyttää lataamiseen pidempi aika,” Matti Suomalainen sanoo.

Ja sitten on pohdittava lataukseen liittyvä kuumaperuna eli latauspistokkeen tyyppi. Tämä aiheuttaa usein harmaita hiuksia, koska latauspistokkeita on neljää erilaista tyyppiä. ABB:n Pitäjänmäen latausasemien kanssa on päädytty ratkaisuun, jossa suurin osa latausasemista on Tyyppi 1- ja Tyyppi 2 -latauspistokkeille tarkoitettuja. Tyyppi 1 käytetään japanilaisissa ja yhdysvaltalaisissa autoissa ja Tyyppi 2 on käytössä eurooppalaisissa autoissa. Lisäksi muutama yksittäinen paikka on varustettu erikoisemmilla pistokkeilla.

”Pistokkeita kannattaa olla ainakin kahta tyyppiä. Näin varsinkin silloin, jos myös vieraat saavat käyttää latausasemia.”

center

Hieman suurempi ruutu ja selkeät ohjeet

Lähes kaikissa sähköautoissa latauspiste on sijoitettu kuljettajan puolen etulokasuojaan. Matti Suomalaisen mukaan ABB:llä on huomattu, että tämän vuoksi sähköautoille kannattaa varata hieman suurempi tila.

”Auton sivulle on hyvä jäädä tilaa, jotta latauspistokkeen mahtuu laittamaan kiinni niin, että takinhelmat eivät osu auton kylkeen. Lisäksi varsinkin työsuhdesähköautot ovat usein isoja autoja, joten ne vievät tilaa. Olemme huomanneet, että sähköautolle on hyvä varata noin 10 prosenttia isompi tila kuin polttomoottoriautoille. Käytännössä se on tarkoittanut, että 13 ruudun paikalle on mahtunut 12 sähköautopaikkaa. Kun näin toimii, mahtuu latauspistokkeen kanssa toimimaan hyvin.”

center

Käyttäjille ehdottoman tärkeää on, että latausjärjestelmää on helppo käyttää. Hyvä latausapplikaatio auttaa, mutta Matti Suomalaisen kokemuksen mukaan hyvä käyttäjien perehdytys ja selkeät ohjeet ovat ehdottoman tärkeät.

”Käyttäjille pitää kertoa selkeästi, miten latausasema toimii. Jos asemat ovat myös vieraiden käytössä, pitää aseman vierestä löytyä hyvät ohjeet, miten heidän kuuluu toimia. Näin vältytään turhalta sähläämiseltä.”

ABB:llä on vielä kehitys- ja käyttöönottovaiheessa järjestelmä, jossa ABB:n oma väki käynnistää auton latauksen rekisteröitymällä. Vierailijoiden lataukset laitetaan päälle vastaanotosta, kun he ilmoittavat saapuessaan latauspaikan tunnuksen.

Linkit

Yhteydenotto

Liitteet

Jaa tämä artikkeli

Facebook LinkedIn X WhatsApp