Lapin tunturimaisemat kätkevät sisäänsä yllättäviä aarteita. Agnico Eaglen Kittilän kultakaivos on Euroopan suurin. Vuosittain puhdasta kultaa kaivetaan kallioperästä noin 7 500 kiloa.
Pienessä Kiistalan kylässä sijaitseva kaivos on täysiverinen teollisuuslaitos, joka työllistää noin 500 omaa ja jopa 600 urakoitsijoiden työntekijää. Lapin pitkä talvi ja karut olosuhteet asettavat kovat vaatimukset laitoksen kaikille komponenteille. Kaivoksella, rikastamossa ja vedenpuhdistamolla on yleisesti käytössä ABB:n ankariin olosuhteisiin suunnitellut turvakytkimet, joilla sähkölaitteet saadaan luotettavasti sähköttömiksi huoltotöitä varten.
Vuoden 2022 aikana Agnico Eaglen kultakaivos saa uuden typenpoistolaitoksen. Se vähentää herkkien tunturivesistöjen ravinnekuormitusta. Typenkäsittelylaitoksen puhdistusprosessin pumppuja ja puhaltimia pyörittävät kymmenet sähkömoottorit. Niiden turvakytkimiksi haluttiin luotettavasti palvellut ABB:n kytkinmalli, mutta juuri laitoksen tarpeisiin muokattuna.
”Yhtenäinen laitekanta helpottaa käyttöä ja kunnossapitoa, mutta halusimme turvakytkimiin sellaisia laitoskohtaisia toiminnallisuuksia, joita vakiotuotteessa ei ole”, Agnico Eaglen sähkökunnossapitoinsinööri Erkki Nevanperä kertoo.
Keväällä 2022 ABB solmi kumppanuussopimuksen pohjoissuomalaisen sähkö- ja automaatiokeskusten valmistaja OUTEKOn kanssa. Yritys vastaa ABB:n Vaasan tehtailta valmistettujen turvakytkinten räätälöinnistä asiakkaiden tarpeisiin.
OUTEKOn toimitusjohtaja Manu Hietala kertoo, että räätälöintejä on tehty jo useampiin teollisuuskohteisiin, muiden muassa Kittilään.
”Kittilän kaivos on meille tuttu laitos jo aiemmista keskustoimituksista”, Hietala kertoo.
Vakiomallisella turvakytkimellä moottori tai taajuusmuuttaja saadaan luotettavasti sähköttömäksi. Kultakaivokselle räätälöidyn kytkinmallin kotelossa on turvakytkimen lisäksi painonapit, joista operaattori voi tarvittaessa käynnistää ja pysäyttää moottorin myös kentältä käsin. Yksittäisten moottorien ohjausmahdollisuudelle on käyttöä esimerkiksi huoltotoimien yhteydessä.
Asiakkaan toiveiden mukaiseksi valmiiksi räätälöity tuote helpottaa myös sähköurakoitsijan työtä.
”Kun kaikki kaapelien läpiviennit ovat valmiina, sujuu asennus ilman ylimääräisien reikien porailua kentällä”, Manu Hietala kertoo.
OUTEKOlta lähtee työmaalle paitsi lava räätälöityjä turvakytkimiä, myös tieto siitä, mille moottorille kukin kytkin kuuluu. Kun kaapelien läpiviennit ovat valmiiksi oikeilla paikoilla ja oikean kokoiset, käy asennus kertaheitolla.
”Perinteisellä mallilla meillä olisi vierekkäin tavallinen turvakytkin ja yksi tai kaksi ohjainkoteloa, jossa olisivat muut toiminnot. Tämä Agnico Eaglelle räätälöity turvakytkin pakkaa kotelot kompaktisti yhteen”, kertoo laitoksen sähköurakasta vastaava Sauli Mustajärvi Virtaworks Oy:stä.
Tämä helpottaa huoltoja ja laitteiden koekäyttöä, mutta vähentää myös potentiaalisia vikakohteita tulevina vuosina.
Nuorelle torniolaisyritykselle typenpoistolaitoksen sähköistys on todella merkittävä urakka. Valmiiksi räätälöidyt turvakytkimet helpottavat töitä, kun esimerkiksi ylimääräisille ohjainkoteloille ei enää tarvitse rakentaa telineitä.
”Nyt turvakytkin on paikallaan yhdellä asennuksella. Se säästää kustannuksia työmaalla”, Mustajärvi kertoo.
Töiden sujuminen on tärkeää myös asiakkaalle.
Meille tärkein asia on, että olemme saaneet hyvässä aikataulussa meidän tarpeisiimme räätälöidyt tuotteet kentälle”, Erkki Nevanperä kertoo.
Teksti: Petja Partanen