- Accelerarea introducerii de tehnologii noi, avansate de fabricație este vitală, deoarece industria auto continuă să facă tranziția către producția mixtă de vehicule cu motoare cu combustie interna (ICE), hibride sau electrice
- Liderii din domeniul auto văd Inteligenţa Artificială (IA), robotica și automatizarea, precum și producția flexibilă ca fiind factori cheie în depășirea provocărilor.
Cel de-al treilea sondaj despre Perspectivele Producției în zona Auto realizat de ABB Robotics, în parteneriat cu publicația de top Automotive Manufacturing Solutions, a evidențiat modul în care trecerea la „Fabrica inteligentă”, complet flexibilă și conectată este văzută ca un pas următor critic de către producătorii globali și furnizorii importanți.

„Producătorii de automobile sunt deosebit de conștienți despre faptul că robotica avansată, Inteligența Artificială și tehnologia de replicare virtuală (digital twinning) reprezintă factori pozitivi ai schimbării”, a declarat Joerg Reger, Managing Director al ABB Robotics Automotive Business Line. „Împreună, aceste tehnologii formează elementele de bază ale „Fabricilor Inteligente”, care vor ajuta producătorii de automobile să introducă noi modele într-un mod mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor, reducând în același timp în mod semnificativ consumul de energie și costurile și atingându-și obiectivele de durabilitate.”
Beneficiile utilizării la scară mai mare a tehnologiilor avansate de producție, începând de la roboți mobili autonomi alimentați cu inteligență artificială care livrează piese la linie, până la tehnologia digitală twinning, toate au fost evidențiate în cel mai recent studiu privind perspectiva producției.
Sondajul a pus din nou în lumină importanța robotizării și a automatizării avansate, 64% dintre respondenți fiind de acord că va exista o creștere a utilizării roboților mobili autonomi (AMR) în producția de automobile, în timp ce 57% au fost de acord că vor fi introduși mai mulți roboți colaborativi (coboți) alături de muncitori pentru a efectua sarcini repetitive de asamblare.
Respondenții au menționat un salt major pentru industrie condusă de IA generativă și software, 82% fiind de acord că utilizarea acestei tehnologii are potențialul de a reduce costurile de producție a vehiculelor, de a îmbunătăți calitatea și de a simplifica introducerea de noi modele. Se așteaptă, de asemenea, ca adoptarea unei alte tehnologii cheie, replicare virtuala și simularea, să crească semnificativ, cu 73 la sută prezicând o mai mare asimilare.
Sondajul a subliniat, de asemenea, modul în care adoptarea producției flexibile a fost văzută ca o modalitate crucială pentru a rezolva complexitățile cu care se confruntă mulți producători bine cunoscuți. Acestea includ niveluri imprevizibile de cerere pentru anumite tipuri de vehicule, inclusiv vehicule electrice, hibride și vehicule ICE, cazuri în care producătorii sunt nevoiți să asambleze diferite sisteme de propulsie într-un singur site, menținând în același timp cicluri de viață mai rapide ale produselor. În următorii cinci ani, 84% dintre cei chestionați au declarat că producția flexibilă ar reprezenta un factor semnificativ în fabricarea vehiculelor.
„Producția flexibilă este esențială atunci când vine vorba de gestionarea complexităților reale, precum și a angajamentelor financiare, cu care mulți producători de automobile se confruntă în prezent și este o abordare pentru care ABB Robotics a fost dechizătoare de drum pentru clienții noștri”, adaugă Reger.
„Abilitatea de a adăuga rapid capacitate modulară de asamblare suplimentară – atunci când cererea clienților pentru un anumit model crește brusc sau când o nouă motorizare este disponibilă – fără a întrerupe producția sau a necesita cheltuieli de capital semnificative rămâne de o importanță vitală.”
În timp ce respondenții sondajului au susținut introducerea noii tehnologii și au privit viitoarea fabrică inteligentă într-un mod pozitiv, au fost de asemenea recunoscute unele dintre provocările implicate în atingerea acestei destinații. Costurile inițiale ridicate (54 la sută) au fost văzute ca fiind cea mai mare constrângere, în timp ce provocările tehnice (35 la sută), securitatea cibernetică și protecția datelor (32 la sută) au apărut și ele ca fiind importante, ca dealtfel și adaptarea forței de muncă (32 la sută) și lipsa angajaților calificați (28 la sută).
„Industria privește pozitiv schimbarea și înțelege în detaliu care dintre tehnologii oferă cele mai bune soluții, cu ajutorul roboților mobili autonomi, coboți și inteligență artificială, toate acestea ocupând un loc important” a declarat Daniel Harrison, analist șef pentru Soluții de Producție Auto.
„Dar, pe măsură ce trecem la fabricile inteligente de automobile, factorul uman nu poate fi ignorat, preocupările cu privire la adaptarea forței de muncă și o lipsă percepută de angajați calificați în IT au fost din nou evidențiate de respondenți. Partenerii tehnologici ai industriei trebuie să joace un rol major în formare și educație, precum și în deblocarea modalităților de a introduce progrese cheie, cum ar fi tehnologia AI, într-un mod nedisruptiv și accesibil.”
ABB Robotics continuă să sprijine integrarea AI cu robotica, punând un accent deosebit pe dezvoltarea programării în limbaj natural. În 2024, AI Start-Up Challenge a companiei i-a numit câștigători pe T-Robotics și Mbodi. T-Robotics permite conversația naturală, menținând în același timp precizia; Platforma lui Mbodi permite roboților să învețe și să se adapteze la noi sarcini prin limbajul vorbit.
Se fac, de asemenea, progrese în ceea ce privește capacitățile de planificare autonomă echipate cu conștientizarea mediului prin VSLAM (vizual simultaneous localization and mapping), luarea deciziilor în timp real și diferențierea semantică între oameni și obiecte. Aceasta înseamnă că ABB AMR (Roboții Mobili și Autonomi) pot naviga în mod autonom în mediile de producție de automobile în timp ce efectuează sarcini precum urmărirea stocurilor din mers, partajarea acestor informații cu alți roboți și colaborarea în siguranță cot la cot cu oamenii.
Descărcați rezultatele complete ale Sondajului aici: abb-ams-automotive-manufacturing-outlook-survey
ABB este lider global de tehnologie în electrificare și automatizare, contribuind la un viitor mai sustenabil și mai eficient din punct de vedere al resurselor. Prin aportul expertizei sale în inginerie și digitalizare, ABB ajută industriile să funcționeze la un nivel superior de performanță, devenind în același timp mai eficiente, productive și durabile, astfel încât să își autodepășească performanțele. La ABB numim acest fenomen ‘Engineered to Outrun’. Compania are o istorie de peste 140 de ani și peste 105 000 de angajați în întreaga lume. Acțiunile ABB sunt listate la SIX Swiss Exchange (ABBN) și Nasdaq Stockholm (ABB). www.abb.com
ABB Robotics & Discrete Automation unul dintre cei mai importanți furnizori de robotică și automatizare din lume, este singura companie cu un portofoliu cuprinzător și integrat care acoperă roboți, Roboți Mobili Autonomi și soluții de automatizare a mașinilor, concepute și orchestrate de software-ul nostru creator de valoare. Ajutăm companiile de toate dimensiunile din toate sectoarele - de la auto, la electronice și logistică - să își depășească performanțe devenind mai rezistente, flexibile și mai eficiente. ABB Robotics & Discrete Automation sprijină clienții în tranziția către fabrica conectată și colaborativă a viitorului, funcționând mai optim și mai curat pentru un viitor mai bun. Business-ul are aproximativ 11.000 de angajați în peste 100 de locații din aproximativ 53 de țări. go.abb/robotics