ABB har arbetat med utvecklare av glasigloos i Finland i många år. Sedan 2016 har ABB:s teknik säkerställt att dessa igloos erbjuder turister oavbruten utsikt över norrskenet och allsidig komfort i Lappland innanför polcirkeln. Dessa igloos har gjort det bästa av nya innovationer inom uppvärmningsteknik och byggnadsautomation, med igloons luftvärmepump, ventilationsenhet, golvvärme samt uppvärmning av insidan och utsidan av glastaket anslutet till ABB i-bus® KNX - det centraliserade systemet för automatiserad styrning. Vid exempelvis en vattenläcka stänger magnetventilen av vattentillförseln blixtsnabbt och den fiberoptiska anslutningen överför larmet till receptionen och underhållskontoret. Alla viktiga delar av fastighetsförvaltningen är tillgodosedda.
En uppdaterad design av glasigloos som kallas Smart Lucia, med stöd av ABB:s teknik som använder KNX-standarden för byggnadsautomation, har introducerats på Grönland. Glasigloorna är tillverkade av smart glas och stål och är belägna på Arctic Hotels område i Ilullisat på Grönlands kust. De turister som bor i igloorna är placerade på kanten av en klippa och kan dygnet runt följa naturen, havet och isbergen som passerar.
"Folk kommer hit för att fiska och titta på isbergen, som man kan se ganska mycket av här. Det finns en fjord i närheten där stora isberg bryts loss. Havsströmmarna för dem härifrån och förbi staden", säger Kari Matti Ruhanen, ägare till Savon Lasituote - det finska företaget som tillverkar de nya glasigloorna.
Glasigloor fungerar med KNX i alla väder
Denna serie av glasigloos tillverkades för första gången 2018, med inspiration från tanken att bygga bekvämare vardagsrum av glas vid sidan av små, inglasade terrasser. Arkitekten Teemu Pirinen anslöt sig till Smart Lucias projektteam och därmed skapades de distinkta igloorna som erbjuder 360-graders utsikt med ytterväggar helt tillverkade av glaspaneler.
Från allra första början utvecklades glasigloos för att passa alla väderförhållanden. Glas är ett utmanande byggnadsmaterial - det blir lätt uppvärmt under sommaren och kan samla snö på vintern, vilket kylar ned glaset och kan blockera utsikten, inklusive norrskenet på natten, en av de främsta attraktionerna för besökare till polcirkeln. Igloorna kräver därför ett avancerat värmesystem.
"Jag ville ha ett högkvalitativt fastighetsautomationssystem som är lätt att använda. Vårt val föll på ABB i-bus® KNX-teknik baserat på vår tidigare erfarenhet. Det är viktigt att glasigloos fungerar som förväntat - oavsett väder. Vi tar igloos till de utmanande förhållandena på Grönland. Det finns också intressepotential för turistmål i öknen, eftersom glasigloon även under varma förhållanden kan göras tillräckligt bekväm för att se den stjärnklara natthimlen", förklarar Ruhanen.
Igloorna har smarta teknikreglage inne i rummen för justering av kondensvärmare och vattencirkulerad golvvärme. Temperaturen på de inre glasrutorna och det yttre taket upprätthålls med tysta elektriska reläer, medan kylning och reservvärme levereras av en luftvärmepump. Hela systemet kan styras från rummet eller på distans via en app och kan stängas av med rummets passerkort.
Nyckeldata om resursanvändning och förbrukning visualiseras och anpassas specifikt för hotellet för att säkerställa korrekt övervakning och hantering, och användbar information för besökarna, inklusive restaurangmenyer till exempel, är inbäddad i användargränssnittet. Data från mätningar, larm, historik och aktivitetsloggar för branddetektorer, temperaturer i rummen, golv och uppvärmt glas samlas in och är tillgängliga för hotellpersonalen att analysera.
"Med hjälp av KNX kan vi fjärrövervaka hur fastighetsautomationen fungerar när den används av gäster. Om problem uppstår kan vi också hjälpa till och ge råd om hur de kan lösas. Utbildning och introduktion till implementeringen kan också göras på distans, så vi behöver inte resa från Iisalmi till Grönland, eller till öknen om vi behöver hjälp" - tillägger Kari Matti Ruhanen.
Enkelt, internationellt och energibesparande
Oskar Järnefelt, Area Sales Manager på ABB, säger: "En glasigloo är inte den enklaste konstruktionen att underhålla, men med hjälp av KNX fungerar det riktigt bra. Igloorna har golv- och glasvärme, som måste fungera tillförlitligt och vara lätta att använda." Enligt Järnefelt ligger fördelarna med KNX i dess expanderbarhet, skalbarhet och replikerbarhet, samt dess internationella stöd. KNX är en internationell öppen standard, så experter finns över hela världen och ABB som ett globalt företag kan hjälpa till nästan överallt i världen.
"När funktionerna och programmeringen av den första igloon är noggrant genomtänkta går det redan betydligt snabbare att installera resten, tack vare att KNX går att kopiera", säger Järnefelt. "En stor fördel med KNX-lösningen är att bra fastighetsautomation sparar energi utan att försämra slutkundernas komfort. När kontrollerna är korrekt inställda är det lätt att kontrollera deras funktion så att energi inte slösas bort".
Funktionell och enkel fastighetsautomation hjälper också igloos att spara energi. Invånarna kan använda inställningar för att släcka alla lampor, ställa in ventilationen på minimum och stänga av uttag. Det är möjligt för hotellet att ändra inställningarna på distans under vakanser och systemet anpassar sig automatiskt till olika klimatförhållanden. Detta resulterar i energibesparingar och minskar behovet av manuella justeringar från hotellpersonalen. Systemet kan också övervakas och hanteras på distans, vilket avsevärt minskar behovet av underhåll på plats.