Från kanariefåglar till AR – Madeleine utvecklar servicetjänster till gruvor

Hon är nyfiken som få och brinner för förändring. Hon utvecklar AR-tjänster och forskar på Mälardalens högskola. Madeleine Martinsen är med och lyfter tekniken och servicen i gruvor till en ny nivå.

Madeleine Martinsen arbetar som civilingenjör på ABB och är industridoktorand på Mälardalens högskola. Foto: Jonas Bilberg.
Madeleine Martinsen arbetar som civilingenjör på ABB och är industridoktorand på Mälardalens högskola. Foto: Jonas Bilberg.
center

Ända sedan Madeleine Martinsen kom till ABB som ung ingenjör har hon haft fantastiska chefer. Sådana som alltid backade upp henne och aldrig tvekade att skicka rätt man till de svåraste jobben, även när kunden var konservativ och rätt man var en kvinna.

– Ledarskapet och cheferna har varit fantastiska. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch har aldrig varit någon nackdel för mig, tvärtom, säger Madeleine Martinsen, som idag är global chef för forskning och utveckling av servicetjänster till gruvindustrin.

– Jag hoppas att unga kvinnor som börjar här idag får samma bemötande. Att de får den där skjutsen, att de inte behöver vara rädda eller känna sig undanskuffade utan vågar breda ut sina tekniska ambitioner.

Själv har hon genom åren fått många möjligheter att breda ut de tekniska ambitioner som visade sig tidigt i livet, när hon hellre lekte med kusin Henriks bilbana än med de dockor mamma köpte. Efter 30 år på ABB har Madeleine jobbat på många olika avdelningar, hon har haft tjänster i Ecuador, Tyskland, USA och Danmark, och hon har arbetat med allt från teknikutveckling, internal audit och controlling till fastighet, miljö och HR.

– Att ta sig an olika roller har både gett mig en gedigen insikt i ABB:s verksamhet och ett fantastiskt nätverk. Jag är väldigt nyfiken av mig, det är inte alla som hänger med i samma tempo, skrattar Madeleine Martinsen.

Doktorerar på MDH

Nej, Madeleine är inte typen som vilar på gamla lagrar. Möjligheten att skapa förändring är en av hennes starkaste drivkrafter, och den fick henne att ta sig an uppdraget att utveckla servicetjänster för gruvor. Svenska gruvor är tekniskt avancerade med hög automationsgrad, men på servicesidan finns stor utvecklingspotential. När Madeleine såg behovet av mer forskning på området skred hon i vanlig ordning raskt till verket, och numera är hon industridoktorand på halvtid på Mälardalens Högskola.

– Det är fantastiskt att forska! Jag får ny kunskap och tack vare MDH:s professorer tillgång till kompetens som är viktig när ABB tacklar tekniska utmaningar. Och utbytet av idéer oss industridoktorander emellan är guld värt.

På MDH forskar Madeleine om bränder i gruvor. I svenska gruvor utbryter det nästan en brand i veckan, bränder som kan få förödande konsekvenser både för människor och produktion. Släcknings- och saneringsarbetet kan i värsta fall ta år att genomföra, med stora risker och produktionsstopp som följd.

– Vårt mål är att kunna detektera branden innan den utbryter. Förr i tiden fanns det kanariefåglar i gruvorna. När de slutade kvittra visste man att luften var ohälsosam. Vi ska i stället använda sensorer som i god tid varnar för förhöjda gasvärden i luften, säger Madeleine Martinsen.

  • ”Att forska är jättespännande och ger mycket inspiration till min vardag på jobbet. Kopplingen till forskning är dessutom viktig för att ABB även i framtiden ska kunna ligga i teknikens framkant”, säger Madeleine. Foto: Jonas Bilberg.
  • Madeleine skapar AR-lösningar för gruvor. Foto: Jonas Bilberg.

AR lyfter servicen

Som industridoktorand deltar Madeleine i internationella forskningskonferenser. Att få ta del av hur andra forskare tacklar olika utmaningar är inspirerande, och det var just på en sådan konferens som Madeleine för första gången fick upp ögonen för möjligheterna med AR, Augmented Reality. Nu är hon en av de drivande när ABB utvecklar AR-lösningar för gruvservice.

– Utvecklingen inom AR går fantastiskt fort! Vinsterna med att använda den här tekniken i gruvor är många: den bidrar till bättre arbetsmiljö och högre säkerhet samtidigt som den sparar pengar. Med AR effektiviseras felsökningsarbetet och ABB:s serviceingenjörer åker till kund väl förberedda med rätt reservdelar och skyddsutrustning, berättar Madeleine Martinsen.

Den nya ABB-tekniken har framgångsrikt använts i skarpt läge vid ett par tillfällen. När Boliden upptäckte ett fel på en frekvensomriktare i Aitikgruvan, ett av Europas största koppardagbrott, gjorde serviceteknikern felsökningsarbetet på distans med hjälp av AR. Stopptiden kapades till mindre än en timme och man sparade på så sätt flera hundratusen kronor. I en australiensisk gruva gjordes en AR-inspelning av felsökningen, och problemet löstes sedan på distans av experter som såg filmen i ett Skype-möte.

– Den samlade expertisen kunde lösa ett problem som funnits i gruvan flera år – utan att ens behöva resa dit. Att resorna, och därmed utsläppen, minskar när supporten kan skötas på en och samma plats eller till och med hemifrån är en bonus med AR. På så sätt bidrar AR till ett mer hållbart samhälle.

Framtiden är digital

Med en fot i den industriella världen och den andra i den akademiska hittar Madeleine efter tre decennier på ABB fortfarande nya utmaningar. Om några år ska hon doktorera, och innan dess kommer hon med hjälp av AR att ha varit med om att lyfta servicenivån i gruvor.

– Förr åkte serviceteknikerna ut och felsökte motorn innan de kunde initiera en reparation. I framtiden kommer de i stället att bli väldigt digitala och jobba från ABB:s Collaboration Operation Center* där de övervakar tendenser och minimerar stopp, säger Madeleine Martinsen.

*Collaboration Operation Center
ABB:s Collaborative Operations Center levererar digitala tjänster som övervakning, analys och optimering. Dygnet runt görs här avancerade dataanalyser och ABB:s processexperter kan snabbt upptäcka potentiella problem och föreslå lämpliga åtgärder.

Madeleine Martinsen, civilingenjör och industridoktorand 
Under våren 2019 fyller Madeleine Martinsen 50 år och till sommaren firar hon 30 år som ABB-anställd. Madeleine är en frisk fläkt som otröttligt utmanar, utvecklar och förbättrar arbetsmiljön för både kollegor och kunder. Sin fritid fyller hon med golf, cykling och styrelseuppdrag i Tekniska Föreningen i Västerås. Hon är dessutom hedersmedlem som senator i Junior Chamber International.

ABB + MDH = samverkan
Mälardalens Högskola är ett av ABB:s fem partneruniversitet i Sverige. Det långsiktiga samarbetet är betydelsefullt för båda parter, och fungerar bland annat som en viktig plattform för gemensamma forskningsprojekt. För ABB innebär samarbetet även ökade möjligheter att rekrytera duktiga ingenjörer och forskare, medan MDH i sin tur får tillgång till gästföreläsare från industrin.

Modern service i gruvor med Augmented Reality
Augmented Reality, AR, är en kombination av verklighet och ett visuellt lager av data, och kallas ibland för “förstärkt verklighet” på svenska. Möjligheterna att utveckla servicetjänster med AR i gruvor är stora, och vinsterna är långt ifrån bara ekonomiska. AR bidrar till bättre arbetsmiljö och högre säkerhet, tekniken underlättar utbildning och tillgång till expertis, och den effektiviserar felsökningsarbete och minskar behovet av resor. ABB:s AR-lösningar fungerar på alla plattformar, de kan användas med glasögon, mobil, surfplatta och dator.

Text: Lena Bergman

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp