Rauman telakalla Rauma Marine Construction (RMC) rakentaa parhaillaan uutta Wasalinen matkustaja-autolauttaa. Aurora Botnia autolautta valmistuu keväällä 2021. Laiva tulee liikennöimään Vaasan ja Uumajan välillä. Aurora Botnia tulee olemaan luokkansa ympäristöystävällisin alus.
Aluksen neljä pääkonetta käyttävät nesteytettyä maakaasua (LNG). Satama-alueella laivaa voidaan ajaa sähköllä. RMC hyödyntää autolautassa uusimpia teknologioita, joiden ansiosta päästöt vähenevät huomattavasti.
– Laivojen sähköjärjestelmät ovat olleet hyvin pitkään aika samanlaisia RMC:llä, WE Techillä ja Wasalinella oli uuden, Raumalla valmistumassa olevan matkustajalaivan myötä halukkuutta käyttöönottaa uutta teknologiaa. Tässä kohtasivat asiakkaan tarve ja toimittajan kiinnostus ja innovatiivisuus. Olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Juha Liipo Promecolta iloitsee.
– Koko idea lähti oikeastaan Saksan koulutuskäynnistä. Tapasimme ABB:n järjestämällä Marine-asiakkaiden tehdasvierailulla Heidelbergissä helmikuussa 2019. Lähdimme toteuttamaan älykkäitä katkaisijaratkaisuja yhdessä ABB:n kanssa, hän kertoo.
Parempaa kommunikaatiota ja vähemmän tilaa
ABB auttaa valitsemaan komponentit laivan suunnitelmien pohjalta. Promeco hoitaa uuden katkaisijajärjestelmän runkopuolen suunnittelun.
– Älykkäät Tmax XT -kompaktikatkaisijat ovat aivan uusi tuotesarja, joka lanseerattiin hiljattain. Niiden kommunikointiominaisuuksia parannettiin huomattavasti ja nyt uudet kompakti- ja ilmakatkaisijat kommunikoivat saumattomasti keskenään. Ne myös vievät aiempaa vähemmän tilaa laivan konehuoneessa. Kaikki katkaisijat täyttävät tarvittavat laatustandardit, ABB:n Pekka Rautio toteaa.
Uusien älykkäiden suojareleiden mittausominaisuuksien avulla asiakas pystyy valvomaan laivan sähköverkkoa ja simuloimaan tapahtumat. Ongelmatilanteissa dataa voidaan analysoida ja ratkaista näin mahdollisesti tulevia ongelmia jo ennakolta. Järjestelmä taltioi datan sekä ennakointi- ja huoltohistorian. Kun aikaisemmin konemestarin piti käydä katsomassa analogisilta mittareilta tilanne ja kirjata lukemat ylös manuaalisesti, nyt kokonaistilanteen näkee suoraan näytöltä digitaalisessa muodossa. Samalla osa tilaa vievistä virtamuuntajista voitiin jättää pois.
Kaikki tieto kerättävissä ja luettavissa
– Jos asiakas haluaa, automaatiojärjestelmän voi liittää pilvipalveluun. Silloin voi omasta puhelimesta sovelluksen kautta seurata järjestelmää. Myös laitteen valmistajat voivat tarvittaessa seurata, milloin huolto on tarpeen, Rautio jatkaa.
Suojareleille voidaan asentaa ohjelmallisesti lisäominaisuuksia ja tehdä ohjelmistopäivityksiä ilman, että koko katkaisijaa tarvitsee vaihtaa. Uudessa järjestelmässä muutoksia voi tehdä jopa laivan ajon aikana. Aikaisemmin laiva piti telakoida ja koko järjestelmä sammuttaa ennen muutosten tekemistä.
– On helppoa lähteä kehittämään jotain uutta, kun osapuolet tuntevat jo hyvin toisensa. ABB:n tuella ajatus oli mahdollista myydä myös telakalle. On tärkeää, että on luotettavat partnerit tekemässä yhteistyötä, Promecon Juha Liipo painottaa.
Teksti: Päivikki Alasmäki
Tietoa uuden järjestelmän tekniikasta:
- Laivoihin Suomessa ensimmäistä kertaa väyläliityntä Modbus TCP suoraan katkaisijoilta (Ekip COM).
- Analogisten mittareiden sijaan mittaukset tehdään Ekip Multimeter -näytöillä (2 kpl, V- ja A), eikä tarvetta virtamuuntajille ole. Linkitys tuo säästöä asennusaikaan.
- Päätauluihin tulee uudet Lite Panel -näytöt, joihin voi yhdistää 20 katkaisijaa.
- Generaattorikatkaisijoissa suojareleenä käytetään EKIP G HI-TOUCH LSIG:a, eikä erillistä generaattorin suojarelettä tarvita.
Tietoa Wasalinen uudesta laivasta:
- Rauma Marine Construction (RMC) rakentaa uutta matkustaja-autolauttaa. Aurora Botnia -nimen alus tulee liikennöimään Vaasan ja Uumajan välillä.
- Laivan on tilannut Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan omistama Kvarken Link -yhtiö. Aluksen matkustajakapasiteetti on 800 matkustajaa, ja siinä on 1500 kaistametriä lastikapasiteettia rekoille. Uusi alus korvaa nykyisen Wasa Expressin.
- Alus valmistuu keväällä 2021. Aluksen rakentamisvaiheen ja työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.
- Laiva kulkee nesteytetyllä maakaasulla (LNG). Satama-alueilla laivaa voidaan liikuttaa myös sähköllä. Laivan akustosta saadaan tarvittaessa lisätehoa myös matkan aikana.
- Promeco toimittaa WE Techin kautta laivaan yhteistyössä ABB:n kanssa kehittämänsä uuden älykkään päätaulujärjestelmän, joka sisältää uuden sukupolven ilma- ja kompaktikatkaisijat.