Nasan Perseverance-mönkijä tutkii nyt uutta kotiaan avaruudessa laskeuduttuaan Marsin pinnalle 18.2.2021. Mönkijä edustaa maailman kehittyneintä tekniikkaa, ja siinä käytetään myös kotiplaneetallamme yleisiä ABB:n Ty-Rap™ -johdinsiteitä.
Rakennuksissa, metroissa, merten syvyyksissä ja ulkoavaruudessa käytössä olevat ABB:n Ty-Rap-johdinsiteet on suunniteltu kestämään avaruuslennon rasitteet sekä korroosio ja säteily ääriolosuhteissa. Maailmanlaajuisesti kaupallisissa kohteissa käytettävät Ty-Rap-johdinsiteet pitävät nyt myös Nasan mönkijän sisä- ja ulkojohtimet ja komponentit nipussa sekä tutkimus- ja laboratoriolaitteet paikoillaan.
”Aivan kuten kotona voi tavallisilla nippusiteillä järjestellä esimerkiksi sisätilojen johtoja ja ulkovaloja, huippukestävillä Ty-Rap-johdinsiteillä pidetään mönkijän johdot ja laitteet paikoillaan”, sanoo ABB Installation Products ‑divisioonan johtaja Matthias Heilmann. ”Ty-Rap-johdinsiteet ovat jo lähes 50 vuoden ajan kestäneet äärimmäisiä olosuhteita maapallolla sekä suojanneet komponentteja ankarilta luonnonvoimilta ja rajuilta lämpötilanvaihteluilta aiemmilla avaruusmatkoilla.”
ABB Installation Products on toimittanut avaruusohjelmaan tuotteita jo vuodesta 1973. Ty-Rap-johdinsiteet ovat olleet jatkuvassa käytössä Nasan edelleen aktiivisessa Curiosity-mönkijässä, ja niitä käytettiin myös kaksosmönkijöissä Spirit ja Opportunity. Vuonna 1958 patentoidut perusmallin Ty-Rap-johdinsiteet tulivat alun perin tunnetuiksi Grip of Steel™ ‑lukituslaitteestaan yritys- ja kotitalouskäytössä. Sittemmin Ty-Rap-johdinsiteitä on valmistettu lähes 30 miljardia kappaletta – jos ne kaikki asetettaisiin peräkkäin, ne yltäisivät kymmenen kertaa kuuhun ja sieltä takaisin.
Perseverance-mönkijän Mars 2020 ‑tehtävä on osa Nasan pitkän aikavälin Mars Exploration ‑ohjelmaa, jossa punaista planeettaa tutkitaan roboteilla. Hankkeessa pyritään vastaamaan Mars-tutkimuksen ensisijaisen tärkeisiin tieteellisiin kysymyksiin, kuten siihen, onko Marsissa elämälle suotuisia olosuhteita.
ABB:n ja Nasan välinen yhteistyö ulottuu yli 30 vuoden taakse, jolloin ABB toimitti optisia sensoreita Nasan avaruussukkulakokeiluja varten. Vuoden 2020 marraskuussa ABB ilmoitti solmineensa Nasan kanssa sopimuksen keskeisen tekniikan toimittamisesta Jet Propulsion Laboratory ‑tekniikkakeskukseen. ABB:n ja sen yhteistyökumppanin Nüvü Camērasin tekniikkaa on avaruusteleskoopin mukana vuonna 2025, kun se lähtee ottamaan ensimmäisiä avaruudesta käsin otettuja kuvia aurinkokuntamme ulkopuolisista planeetoista. ABB on Nasan hankintojen kautta myös Yhdysvaltojen JPSS-sääsatelliittisarjan keskeinen toimittaja. Nämä sääsatelliitit ovat kriittisiä laitteita Yhdysvaltojen avaruuslennoilla.
Electrification-liiketoiminta-alueen ABB Installation Products ‑divisioona, joka aiemmin tunnettiin nimellä Thomas & Betts, on maailmanlaajuinen johtaja teollisuus-, rakennus- ja voimalaitoskohteissa käytettävien sähkövoiman yhdistämis-, suojaus- ja jakelutuotteiden suunnittelussa, valmistuksessa ja markkinoinnissa. ABB Installation Products ‑ratkaisut kattavat yli 200 000 tuotetta ja yli 38 huipputuotemerkkiä, ja siksi niitä voi nähdä kaikkialla, missä käytetään sähköä.