Så sänker ni fastighetens elförbrukning

Så sänker ni fastighetens elförbrukning

Det absolut snabbaste sättet att sänka elkostnaderna för fastigheter är energieffektivisering. Ska Sverige komma till bukt med de skenande elpriserna måste blicken lyftas och riktas mot åtgärder som kan minska efterfrågan på el i större skala än enbart hushållens elförbrukning.

"Det finns enormt mycket kvar att göra på fastighetsområdet när det gäller energieffektivisering. Och det handlar inte bara om att pressa elräkningen utan lika mycket om att styra upp belysning, värme och ventilation så att komforten för de som jobbar i byggnaderna blir bättre", säger Annika Schiller, kundansvarig säljare på ABB Electrification.

Hon tar som exempel en skolbyggnad där hundratals elever och lärare vistas dagtid mellan måndag och fredag men som mestadels står tom kvällstid, på helger, lov och under sommaren.

Annika Schiller, Sales Specialist på ABB Electrification
Annika Schiller, Sales Specialist på ABB Electrification
center

"Här finns det ju ingen anledning att värme och ventilation, som båda kostar så mycket pengar, går på max dygnet runt av gammal vana. Det räcker med att det är varmt vid sju-åttatiden då lärare och elever kommer på plats. Att som vissa gör, dra ner värmen generellt över hela dygnet för att spara pengar ger varken så mycket ekonomiskt och gynnar definitivt inte elevernas och lärarnas arbetsklimat."

Piggare personal och minskad elförbrukning

Så vad ska man som skola, bostadsrättsförening eller fastighetsföretag göra? Hur får man till både en så funktionell och trivsam arbetsmiljö som möjligt och låg energiförbrukning?

"Det behöver inte finnas någon konflikt mellan sänkt elförbrukning och trivsel. Med hjälp av exempelvis temperatursensorer och automation kan man istället öka komforten och arbetsklimatet dagtid så att de som jobbar i fastigheten får mer syrerik luft, bättre arbetsbelysning och skönare inomhusklimat än vad de kanske har idag. När lokalerna sedan inte nyttjas styr man så ner belysning, värme och ventilation desto mer och får därmed i slutändan en betydligt lägre elförbrukning", säger Annika Schiller.

För att energieffektivisering är det snabbaste sättet att sänka elpriset på råder det inget tvivel om, menar hon.

"Nej särskilt inte med dagens höga elpriser. Hos oss på ABB är energieffektivisering högt upp på agendan i vårt dagliga arbete. Alla är intresserade och vill veta mer om hur de ska göra för att ställa om sina fastigheter för att de ska bli mer energisnåla. Och på grund av de ökade energipriserna går nya investeringar idag snabbare att räkna hem."

Med EQmatic Energy Analyzer från ABB kan man samla in mätdata och övervaka och analysera fastighetens energiförbrukning i detalj. Genom det användarvänliga gränssnittet är det enkelt att jämföra förbrukning över tid och få ett mått på de insatser för energieffektivisering som görs.
Med EQmatic Energy Analyzer från ABB kan man samla in mätdata och övervaka och analysera fastighetens energiförbrukning i detalj. Genom det användarvänliga gränssnittet är det enkelt att jämföra förbrukning över tid och få ett mått på de insatser för energieffektivisering som görs.
center

Lätt att börja energieffektivisera

Det är dags att prata mer om den stora potential som energieffektivisering av kommersiella fastigheter har, menar Annika Schiller på ABB.

För att kunna veta var man som fastighetsägare lämpligast ska sätta in energibesparande åtgärder måste man först börja mäta och kartlägga fastighetens behov och hur förbrukningen ser ut.

"Ta exempelvis ett hotell. Behöver verkligen värmen och ventilationen vara igång i alla rum? Nej, såklart inte. Det är betydligt mer kostnadseffektivt att sänka nivån i obokade rum och sedan höja den en stund innan gästerna kommer. Varje verksamhet och fastighet har olika behov och ambitionsnivå men det viktiga är att börja mäta och få en bild av hur energiförbrukningen egentligen ser ut, så att det går att sätta in vettiga åtgärder baserade på fakta och inte bara på gissningar och antaganden", säger Sara Narbrink, Product Marketing Specialist, ABB Electrification.

Sara Narbrink, Product marketing specialist på ABB Electrification
Sara Narbrink, Product marketing specialist på ABB Electrification
center

För att jämföra energiförbrukning över tid och på detaljnivå i en fastighet kan man använda sig av ABB:s EQmatic Energy Analyzer som samlar in mätdata från olika mätare runt om i fastigheten och sedan presenterar dem via ett användarvänligt webbaserat gränssnitt.

"Det är ett enkelt sätt att få överblick och se var de stora energitjuvarna finns. För det gäller att ta de lågt hängande frukterna först, de som ger störst besparing. Kanske saknar ventilationssystemet styrning och drar alldeles för mycket el mot vad det borde. Med hjälp av ABB:s EQmatic kan man mäta och analysera för att se vilka besparingar som kan göras", säger Sara Narbrink.

Det kan vara att byta till LED-belysning, sätta in rörelsedetektorer och ljussensorer så att inte lampor står och lyser i onödan eller använda sig av individuell mätning och debitering av värme och varmvatten i en bostadsrättsförening.

Och att få ner elförbrukningen handlar ju heller inte bara om pengar, vinsten är större än så betonar Annika Schiller.

"En kund till mig installerar EQmatic i sin verksamhet för att lägga tyngd i sitt hållbarhetsarbete, de vill kunna styrka att de jobbar med hållbarhet och optimering. Det handlar om solidaritet, även om man kan och har råd så bör man se över sin förbrukning så att vi gemensamt sänker totalförbrukningen och på sikt även priserna på elektrisk energi."

Spara pengar med fastighetsautomation

Nästa steg är att installera ett styrsystem för att reglera den dagliga driften av fastighetens belysning, värme och ventilation på ett så optimalt sätt som möjligt.

"Har man en större fastighet med många rum och verksamheter underlättar ett fastighetsautomationssystem mycket, både när det gäller den dagliga driften och när det kommer till energibesparingar. Bara när det gäller belysningen kan man spara minst 30 procent genom att gå över till KNX-styrning och samma sak gäller värme och ventilation. När vi pratar energimätning och analys så är det egentligen bara fantasin som sätter begränsningar för vad man kan göra", säger Annika Schiller.

Med hjälp av KNX, som är en öppen standard för fastighetsautomation, kan alla funktioner styras och övervakas i ett enda system. KNX-systemen kan lätt skräddarsys efter kundens behov och styras både manuellt och via ett styrsystem. I ABB i-bus® KNX-produktsortimentet ingår KNX-komponenter och sensorer som hjälper systemet att hantera allt från värme och belysning till ventilation, berättar Annika Schiller.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp