Cirkeln sluts: Så kommer energidistribution och servicetjänster att utvecklas under 2024

Cirkeln sluts: Så kommer energidistribution och servicetjänster att utvecklas under 2024

Det här året utlovar betydande förändringar inom energidistribution och service, drivet av ett sammanflöde av globala faktorer, tekniska framsteg och den brådskande uppmaningen att påskynda klimatomställningen. Stuart Thompson, chef för ABB Electrification Service, delar med sig av sin syn på utvecklingen av energidistribution och servicetjänster år 2024.

Industriföretag befinner sig i en omställningsfas när det kommer till utgifter, hållbarhet och säkerhet, drivna av det instabila geopolitiska landskapet och osäkerheten inom energisektorn. Under 2024 förutser vi att detta kommer att resultera i en övergång från globalisering till decentralisering och en ökad användning av teknik för att säkerställa energitillförlitlighet inom företagens egna system. Detta inkluderar en förflyttning från molnbaserad till lokal edge-baserad databehandling och från reaktivt till prediktivt underhåll. Vi förväntar oss också ett större fokus på att uppfylla hållbarhetsmålen genom att förbättra energieffektiviteten och anta en cirkulär strategi för tillgångsförvaltning.  

Med detta i åtanke följer här fem trender inom industriella tjänster som vi ser växa fram under 2024.

Från globalt till regionalt och lokalt

Pandemin och de efterföljande reserestriktionerna, tillsammans med fortsatt politisk instabilitet, har fått industriföretag att omvärdera hur de skyddar sin verksamhet och säkrar sin energiförsörjning på kort och lång sikt. Den mest framträdande trenden vi observerar är en förskjutning från global till regional och lokal service. Detta drivs av gynnsamma geopolitiska allianser och behovet av att anpassa sig till olika tidszoner. Företagen strävar främst efter inhemsk service på sina egna marknader, där snabba svar och lokal kunskap anses vara avgörande för att säkerställa en kontinuerlig strömförsörjning dygnet runt.  

Det är därför vi på ABB Electrification Service investerar i nya utbildningscenter på strategiska globala platser utanför Europa, för att säkerställa att våra kunder har tillgång till kompetenta team i sin region. Till exempel har vi nyligen öppnat ett center i Singapore för de asiatiska marknaderna, vilket har mottagits mycket väl och erbjudit nära 3 000 timmars praktisk utbildning under de första sex månaderna. Vi planerar att snart öppna ytterligare ett center i Dubai för att betjäna Mellanöstern, och fler utbildningsanläggningar är under övervägande.

center

Exponentiell tillväxt av edge computing

År 2024 kommer detta lokala fokus att ytterligare utökas till hur företag organiserar sin databehandling. Genom att hålla datorkraften närmare datakällan - eller "kanten" av nätverket möjliggörs skalning av beslutsfattande, och det blir ett komplement till molntjänster, som också kommer att fortsätta att växa.

Integreringen av edge computing hjälper till att fånga, hantera och analysera data i realtid samtidigt som den också minskar cybersäkerhetsriskerna.  

I dagsläget är det till exempel vanligt att besöka en avlägsen vindkraftspark eller en laddningsstation för elbilar och upptäcka att turbinerna inte snurrar eller att laddaren inte laddas. Med edge computing skulle vi få data om anläggningarnas prestanda mycket snabbare och börja förutse problem innan de uppstår. Det fina med edge computing är att vi kan lagra data lokalt, vilket minskar latensen och accelererar behandlingen av kritiska data närmare enhetens plats. Vi extraherar sedan kritiska data till molnet när vi behöver fatta beslut.  

Därför samarbetar ABB med Pratexo för att hjälpa kunderna att effektivt hantera och övervaka sina elsystem genom användning av edge och hybrid edge-to-cloud computing. Genom systemets snabba datainsamling och analys kan det snabbt identifiera potentiella orsaker till maskinavbrott i realtid och optimera prestandan på en lokal nivå för att anpassa sig till snabbt föränderliga omständigheter, såsom variationer i strömtillgänglighet och förbrukning.

Smarta tjänster – övergången till digital teknik

Servicebranschen förändras i en takt där den installerade basen blir så pass smart att vi kan förutsäga händelser innan de inträffar. Detta kommer att leda till ökade effektivitetsvinster och förbättrad resursfördelningen, varvid självdiagnosen blir mycket snabbare och mer exakt, vilket avsevärt förbättrar säkerhetsnivåerna. På ABB använder våra servicetekniker redan smarta bärbara enheter som en säkerhetsåtgärd, men detta kommer att bli ännu mer interaktivt. Precis som en bil har sensorer som aktiveras när den kommer för nära ett annat fordon, kommer den bärbara enheten att vibrera när våra ingenjörer närmar sig strömförande el.  

Så 2024 kommer vi att få se smartare enheter och databaser i realtid, med integration av kognitiv teknik som chatbots, tal-till-text, text-till-tal och språkigenkänning.  

Ett bra exempel på detta är mobilappen Service Assist från ABB, som ger kunderna möjlighet till självbetjäning eller fjärrhjälp för elektrifieringsprodukter, vilket ökar produktiviteten och effektiviteten. Appen utnyttjar den virtuella assistenten ABB-e, som använder röststyrning och avsiktsigenkänning för att få tillgång till guider med förstärkt verklighet, boka tid för service på plats eller på distans och konsolidera relevant dokumentation – allt inom en enda digital plattform. Detta gör att ingenjörer inte behöver resa till anläggningen, vilket ökar effektiviteten, minskar stilleståndstiden och drastiskt minskar koldioxidutsläppen.  

Servicebranschen genomgår en omvälvande förändring där den installerade basen blir så pass intelligent att vi kan förutse händelser innan de inträffar. Detta kommer att leda till ökade effektivitetsvinster och förbättrad resursallokering, med snabbare och mer precisa självdiagnoser som väsentligt förbättrar säkerhetsnivåerna. På ABB använder våra servicetekniker redan smarta bärbara enheter som en säkerhetsåtgärd, men denna interaktion kommer att bli ännu mer sofistikerad. Liksom bilar har sensorer som varnar för närhet till andra fordon, kommer de bärbara enheterna att vibrera när våra ingenjörer närmar sig strömförande el.  

Därför kommer vi att se smartare enheter och realtidsdatabaser år 2024, med integration av kognitiv teknik som chatbots, tal-till-text, text-till-tal och språkigenkänning.  

Den stora möjliggöraren för denna utveckling är digitaliseringen av tillgångsförvaltningen. Istället för att byta ut elektriska tillgångar kan smarta sensorer som är inbyggda i utrustningen generera enorma mängder data som kan användas för att öka produktiviteten, förbättra prestandan och tillförlitligheten samt förlänga utrustningens livslängd.  

Enligt ABB:s white paper See the potential of digital, faster”, där mer än 300 beslutsfattare inom industrin på sju marknader och i nio branscher tillfrågades, är 93 procent av företagen redan på väg mot digitalisering, men bara 21 procent har nått mognad och får ut alla fördelar de kan av tekniken Industrial Internet of Things (IIoT).  

Till exempel gör ABB Ability™ Condition Monitoring för elektriska system (CMES) det möjligt för ställverksoperatörer och underhållschefer att övervaka och hantera elektriska distributionssystem i realtid för att optimera underhålls- och driftskostnader samt energiförbrukning.  

Genom att ständigt samla in data över medel- och lågspänningsställverk och effektbrytare ger ABB Ability™ Asset Manager användarna en fullständig bild av deras elsystem för att se hur komponenterna presterar och vilka områden som behöver underhåll. Med denna ytterligare information kan elektriker ersätta regelbundet schemalagt underhåll med reaktivt tillståndsbaserat underhåll, förutsäga utrustningsfel innan de inträffar och minska driftskostnaderna.  

År 2024 kommer vi att se fler företag som investerar i smart serviceteknik som gör att de kan diagnostisera fel snabbare och förutse utrustningsfel innan de inträffar, vilket minskar stilleståndstiden och förbättrar driftseffektiviteten och säkerheten.

Ta itu med slit- och slängkulturen

För att möta de utmaningar som industriföretag står inför - inklusive kostnadstryck, miljölagstiftning och konkurrenskraft - krävs det att införa ett cirkulärt perspektiv.  

Industrin strävar efter att ersätta den traditionella slöserikulturen genom att förlänga livslängden på befintliga tillgångar. Detta kan uppnås genom att fokusera på principerna för hållbar design som minimerar föroreningar genom att hålla produkter och material i bruk så länge som möjligt för att minska resursberoendet. För att underlätta denna process är digitalisering avgörande, med uppgradering av elektriska komponenter med nästa generations digitala lösningar som kan förlänga utrustningens livslängd med så mycket som 30 år, vilket sparar kostnader och minskar miljöpåverkan.  

Faktum är att mer än 50 procent av all elektrisk utrustning, såsom metallskåp för ställverk, stålplåtar och samlingsskenor, kan användas för alltid utan att behöva bytas ut om föråldrade komponenter som effektbrytare, reläer och interna komponenter uppgraderas, övervakas regelbundet och underhålls.  

Företagen kräver också i allt högre grad att den utrustning de specificerar har ett grönare fotavtryck och är oberoende certifierad genom miljövarudeklarationer (EPD).  

När det gäller uttjänt utrustning blir återvinning och återanvändning en central del av den operativa strategin. I elektriska distributionssystem utgör stål och koppar cirka 80 procent av utrustningen, medan aluminium, olja och plast står för en stor del av resten. De flesta av dessa material kan återvinnas i slutet av en produkts livslängd och kan behållas inom den cirkulära ekonomin genom användning av lämpliga återvinningsmetoder.  

Det finns dock fortfarande mycket arbete kvar att göra på den här fronten. ABB:s white paper om digitalisering visade att 36 procent av företagen enbart byter ut utrustning när det behövs, snarare än att ta ett proaktivt grepp om digitaliseringen.  

I vår nyligen lanserade guide "Tackling Throwaway Culture" finns en rad praktiska idéer för att implementera cirkularitet i kapitalförvaltningen, från optimering av förebyggande underhåll och tillståndsövervakning till en "komponentbaserad" strategi för uppgraderingar.

Driva innovation genom samarbete

Idén om ett mer samarbetsinriktat tillvägagångssätt inom service får alltmer fäste, med företag som söker efter långsiktiga och pålitliga partners att agera som en förlängning av deras eget team – från installation till slutet av livscykeln – vilket driver nya nivåer av operativ effektivitet.  

Vi ser också en ökad efterfrågan på våra rådgivningstjänster, där vi proaktivt granskar kundernas nätverk och infrastruktur för att hitta de mest kostsamma riskerna för fel. Ett fel på en enda komponent kan få hela verksamheten att stanna, men genom att förutse felet kan vi spara företaget miljontals dollar och skydda dess rykte. Utöver att leverera konkret värde och ROI genererar detta även målinriktade KPI:er som främjar beteendeförändringar, bygger starkare fundament och prioriterar tillgångsförvaltning.  

Men samarbetet går längre än så. På ABB påskyndar vi utvecklingen och införandet av digitala lösningar genom partnerskap med innovativa och snabba nystartade företag. Förutom Pratexo har vi samarbetat med OKTO GRID, som utvecklar nästa generations teknik för transformatorövervakning som kan förlänga komponenternas livslängd med upp till 40 år med hjälp av kostnadseffektiva avkänningstekniker.  

Genom samarbeten som detta stödjer vi våra kunders energiomställning och minskar deras driftskostnader. Vi förväntar oss att se ännu större fokus på samarbeten under 2024 och framöver.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska web story daterat 12 februari 2024, vilket kan läsas i sin helhet här: Going full circle: How energy distribution and servicing will evolve in 2024 | ABB. Om tolkningsfrågor uppstår gäller den engelska versionen.  

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp