Svenskt kallvalsat stål är hett efterfrågat av den globala fordonsindustrin. Därför beslutade SSAB att utöka produktionskapaciteten i sitt kallvalsverk i Borlänge. Uppgraderingen krävde ny strömförsörjning – och schemat var pressat. ABB har levererat tre eHouse, flexibla elektronikhus som var redo att förse linjen med lågspänning i samma ögonblick som de levererades på plats.
Text och foto: Jakob Svärd
För att möta den ökade efterfrågan bygger SSAB i Borlänge just nu ut sin kontinuerliga glödgningslinje i kallvalsverket i Borlänge, som beräknas vara färdigt 2020.
Vägen till en mer hållbar transportsektor börjar inte där man skulle kunna tro. Den börjar till exempel i Malmberget utanför Kiruna. Där, djupt inne i gruvmörkret, bryter LKAB järnmalm som i ett senare skede transporteras vidare på tåg till SSAB:s produktionsanläggning i Luleå för att omvandlas till stål. Därefter transporteras det obearbetade stålet, till valsverket i Borlänge för vidareförädling till högkvalitativa stålprodukter. En sådan är Docol, en svensk stålinnovation som blivit populär bland fordonstillverkare, vilka ständigt letar efter nya sätt att skapa lättare, starkare och mer miljöanpassade bilar.
Arbetet med utbyggnaden av produktionslinjen började 2017 och redan sommaren därpå behövde SSAB ombesörja ny strömförsörjning för att de olika etapperna skulle kunna ske enligt plan. SSAB köpte in tre brandlarms- och ventilationsutrustade eHouse, med den torrisolerade transformatorn Resibloc och lågspänningsställverket MNS 3.0 från ABB. Dessutom mellanspänningsställverket Unigear som placerades i ett separat ställverksrum.
Genom valet av och investeringen i en eHouse-lösning, en smidig container som innehåller all nödvändig elektrisk utrustning för eldistribution på väldigt begränsad yta, sparar företag både tid och pengar jämfört med att behöva projektera för ett helt nytt elrum. Den smidiga lösningen tar mindre utrymme och kräver färre resurser på plats vid installation och driftsättning.
"Med eHouse fick vi en optimal lösning gällande infrastrukturen i produktionslinjen för framtiden", berättar Jennica Simesgården, projektledare inom elkraft på SSAB. I ett sådant känsligt läge är det viktigt att känna sig trygg med att ens samarbetspartners levererar en snabb, smidig och väl fungerande lösning, vilket SSAB i det här fallet gjorde. "Vi har haft fina samarbeten ihop tidigare så jag kände mig trygg", säger projektledaren.
Hos SSAB installerades eHouse-lösningen på balkar högt ovanför produktionsgolvet. Produkterna levererades och driftsattes sommaren 2018. För den anrika ståltillverkaren har vinsterna med den flexibla strömförsörjningen blivit tydliga.
Jennica avslutar "Den här lösningen minskar behovet av resurser för oss som beställare. Vi behöver inte ha så många olika instanser med i ett projekt. Det är extra viktigt när det i framtiden blir allt färre personer som ska allt göra mer inom industrin."