Världens första alpina flytande solcellspark ligger på 1810 meters höjd i de schweiziska alperna. Klimatet är minst sagt bistert. Den konstgjorda sjön Lac des Toules, där solcellsmodulerna flyter, fryser till is om vintern i trettiogradig kyla, snön yr och det blåser orkanvindar på över 30 m/s. Låter knappast som den perfekta platsen att lägga en solcellsanläggning på. Eller?
- Jo, faktiskt. Dels stör anläggningen ingen eftersom den ligger där den ligger och ingen passerar. Dels är luften renare och klarare, och solen reflekteras av den omgivande snön. Enligt energiföretaget Romande Energie, som vi på ABB hjälpte att utveckla den här unika anläggningen, kan utbytet bli hela 50 procent högre än om det legat nere vid havet, säger Katarina Porath, marknadsansvarig för eldistribution på ABB Electrification Sweden AB.
Solcellsanläggningen består av 36 flytande moduler med 1 400 solpaneler och har en kapacitet på över 800 000 kWh per år. För att klara av de extrema väderförhållandena i Alperna använde ABB här den superlätta och tåliga nätstationen, UniPack-G, med kapsling i glasfiberarmerad polyester (GRP), som flögs in med helikopter.
Konstruktiv dialog med kunden
- Att hjälpa till att bygga den första flytande solcellsparken i en alpin miljö är verkligen ett bra exempel på det bästa med ABB. Att vi kan klara vilka svåra utmaningar och applikationer som helst och att vi gör det i en konstruktiv dialog med kunden, säger Katarina Porath.
De flesta uppdrag ABB får av sina kunder är knappast lika extrema som solcellsparken i Alperna, men arbetsgången är ändå ganska så lik.
- Även om vi har en stor och komplett portfölj där kunden kan få hjälp med hela beställningen så börjar samarbetet oftast inte med en rak produktbeställning utan med att vi tillsammans med kunden diskuterar oss fram till vilken lösning och vilka produkter som passar bäst till en viss installation, säger Katarina Porath.
Smart energilagring helt avgörande
- Diskussionerna om vår elförsörjning handlar oftast om att vi måste öka vår energiproduktion för att klara övergången till ett fossilfritt samhälle. Fast det är att börja i fel ände. Målet bör istället vara att använda så lite energi som möjligt, och det på ett så smart sätt som möjligt! Samt att ta vara på den förnybara energi som faktiskt produceras, säger Katarina Porath.
Och en helt central del i detta är energilagring.
- Framtidens elproduktion ligger i smart lagring av el. Att ta vara på överskottet av el så att det inte går till spillo och balansera upp systemet när elproduktionen är låg så att belastningen på elnätet blir så jämn som möjligt, säger Katarina Porath.
Hon tar som exempel vinter- och vårstormarna 2020 då vindkraften slog nya rekord. Med en mer optimerad energilagring kan överskotten från de förnybara källorna tas tillvara på det bästa sättet. ABB har både skräddarsydda energilagringssystem och nyckelfärdiga moduler, färdiga att direkt anslutas till elnätet.
Klimatsmarta nätstationer och hybridparker
- Ett smart och intressant sätt att optimera den förnybara elproduktionen är de nya hybridparkerna som nu börjar dyka upp. Genom att kombinera sol- och vindkraft kan man uppnå högre effekt sett till hela året. På ABB har vi tagit fram lösningar speciellt anpassade för sol- och vindparker som kombinerar batterier för balans och lagring och smarta nätstationer, säger Katarina Porath. ABB har både vanliga nätstationer i olika material och utföranden och elektronikhus, så kallade eHouse, containerställverk som är ett alternativ till platsbyggda konstruktioner och lätt och snabbt kan lyftas på plats och tas i drift.