Unipack-G, framtidens nätstation för tuffa miljöer

Unipack-G, framtidens nätstation för tuffa miljöer

Den passar lika bra i vardagens krävande miljöer, som i en vindkraftspark på en avlägsen fjälltopp. Den extremt lätta och robusta nätstation UniPack-G i glasfiberarmerad polyester är helt återvinningsbar och förenar de bästa egenskaperna hos betong och plåt.

UniPack-G har flugits upp på alptoppar och placerats i öknar och är numera det självklara valet för alla som behöver installera en nätstation utanför allfartsvägarna. På senare tid har den även blivit vanlig i stadsmiljö hos framsynta kommuner och företag som vill ha en miljösmart och långlivad nätstation som kräver minimalt med underhåll och står pall för både skadegörelse och korrosion.

- Även om UniPack-G främst är designad för tuffa förhållanden så köper fler och fler kunder in den också för dess miljömässiga egenskaper. Det är viktigt att ha koll på hela livscykeln så att det totala fotavtrycket blir så litet som möjligt, och UniPack-G är både återvinningsbar och skyddar insidans utrustning över lång tid, säger Regina Leandersson, Product Marketing Specialist, ABB.

Unipack-G finns i en rad olika standardutformningar och är indelad i moduler, vilket gör utrustningen både lätt att installera och åtgärda.
Unipack-G finns i en rad olika standardutformningar och är indelad i moduler, vilket gör utrustningen både lätt att installera och åtgärda.
center

Extremt lätt och tuff

Unipack-G väger bara en fjärdedel så mycket som en nätstation av betong. Något som gör den smidig att transportera och installera.

- Det går att ta flera stycken samtidigt på ett lastbilsflak, ja de kan till och med flyttas med transformatorer i. På det här sättet sparar man in kostnader för både transporter och installation och som bonus är det också bättre för miljön, säger Regina Leandersson.

Orsaken till den låga vikten är att Unipack-G är tillverkad i glasfiberarmerad polyester (GRP), därav G:et i produktnamnet. Ett kompositmaterial som ännu är ganska så nytt på den svenska marknaden när det gäller nätstationer, men används i exempelvis vingar till vindkraftverk eller tryckrör och har en rad positiva egenskaper som verkligen kommer till sin rätt när det gäller nätstationer: låg vikt, hög mekanisk hållfasthet, brandtålighet, temperaturstabilitet, beständighet mot korrosion, kemikalier och UV-strålning och mycket lång livslängd.

- Materialet är både flexibelt och hårt på samma gång. Vi har exempelvis testat att gå på den med en slägga, och den bara studsar iväg. Det första många kunder säger till mig efter att de installerat en station är att den är så stabil jämfört med vanliga plåtstationer, för även dörrarna är ju här en del av kapslingen. Och de dubbla väggarna gör att det inre skiktet behåller sina egenskaper även om det yttre skadas, säger Michael Lindgren, Product Marketing Specialist, ABB.

Till skillnad från stål, som inte har någon isoleringseffekt, har UniPack-G bra värmeisolering mot kallt klimat, vilket förlänger de interna komponenternas livslängd.
Till skillnad från stål, som inte har någon isoleringseffekt, har UniPack-G bra värmeisolering mot kallt klimat, vilket förlänger de interna komponenternas livslängd.
center

Modulbaserad för hög flexibilitet

Unipack-G finns i ett antal olika prefabricerade kombinationer och utrustad med den kapacitet på mellanspänningsställverk, transformatorer, lågspänningsställverk och annan hjälputrustning och anslutningar som önskas. Den kan också skräddarsys för de kunder som önskar det. Nätstationen är indelad i moduler eller fack efter den utrustning som finns, vilket gör utrustningen smidig att installera och åtgärda. En annan fördel är att om man får en skada på en viss sektion går den att byta ut separat, det är inte nödvändigt att byta ut hela stationen.

UniPack-G och dess utrustning är givetvis också förberedd för framtidens smarta elnät med ökad automatisering, fjärrstyrning och digitalisering. Den modulära uppbyggnaden och flexibla layouten i kombination med ABB:s breda produktportfölj gör att varje kund kan hitta sin ideala lösning.

Lång livslängd

Precis som med en betongstation så håller en station i komposit längre än den utrustning som finns inuti. När utrustningen gjort sitt stoppar man bara in ny. En plåtstation håller däremot inte för en ny uppsättning utrustning.

- Som kund får man välja mellan en lite billigare station i plåt som måste ersättas efter cirka 15-20 år eller en mer långsiktig lösning, med längre livslängd och mindre underhållskrav, som på sikt innebär lägre ägandekostnader, säger Michael Lindgren.

UniPack-G har, till skillnad från nätstationer av stål, också goda termiska egenskaper som tillsammans med den inbyggda naturliga ventilationen och filter mot damm ger längre livslängd på utrustningen. De dubbla väggarna och kompositmaterialet isolerar och skyddar mot både värme och kyla och genom att GPR-materialet har låg värmeledningsförmåga lagras inte värmen eller kylan i väggar och tak, något som annars kan skapa kondens.

- Kunden slipper få problem med att det står och droppar på utrustningen. Något som annars kan vara svårt att undvika i ett land som vårt när det kan vara varmt och sol ena dagen och kallt nästa, säger Michael Lindgren.

Miljösmart på alla sätt

Utöver lång livslängd och låg vikt är färgen miljövänlig, under transformatorn finns en oljeuppsamlingsgrop för att undvika oljeläckage, den kan fås med ekogas, som inte innehåller SF6, och så kräver den minimalt med underhåll vilket är bra för både miljö och ekonomi.

Även stadsmiljön i sig kan vara tuff, med tanke på exempelvis vägsalter och skadegörelse. UniPack-G står emot både korrosion, yttre våld och klotter. Kapslingen har inga svaga punkter och som tillval finns graffitimotståndig beläggning att köpa till. Vanlig smuts är bara att tvätta bort och höljet kräver ingen ommålning.

- En annan fördel är att GRP-kapslingen inte stör radiovågor. Därmed slipper man ha antenner på utsidan av nätstationen och kan istället ha de skyddade på insidan. Något som är extra viktigt idag när det finns så mycket viktig kommunikationsutrustning i nätstationerna, säger Michael Lindgren.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp