Odla sallad på höjden - en hållbar succé för Ljusgårda

Odla sallad på höjden - en hållbar succé för Ljusgårda

Stål, robotar och bilar – svensk industri har varit med och förändrat världen. Nu är det dags igen, men den här gången är det sallad som står på menyn. Tibro-företaget Ljusgårda odlar inomhus året om med hjälp av eldistribution från ABB.

I Tibro, liksom på många andra mindre orter, har en stor del av tillverkningsindustrin lagt ner de senaste decennierna. Men här ligger en gammal tegelbyggnad där den utvecklingen håller på att vändas. På utsidan ser fabriken visserligen ut som de andra i området, men från insidan hörs ljud från montering. För här driver lokala företaget Ljusgårda storskalig, helt automatiserad inomhusodling av sallad.

I den gamla möbelfabriken i Tibro bedrivs nu toppmodern helt automatiserad inomhusodling av sallad.
I den gamla möbelfabriken i Tibro bedrivs nu toppmodern helt automatiserad inomhusodling av sallad.
center

Och fort har det gått. I början av 2017 fick några lokala unga entreprenörer idén att odla sallad vertikalt i ett garage upplyst av ledlampor. Januari 2018 fick de kontrakt på den gamla möbelfabriken och startade testodling i en bråkdel av lokalen. Våren 2020 började de totalrenovera, och våren 2021 togs hela ytan, 7000 kvadratmeter, i bruk och under 2022 har de ytterligare expansionsplaner på gång. 

”Ljusgårda finns för att svenska konsumenter vill äta svensk mat. Genom att odla inomhus kan vi förse marknaden med färsk, svensk sallad året om, och handeln skriker efter de här produkterna. Vi säljer precis allt vi kan odla",  säger vd Andreas Wilhelmsson. 

Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson.
Ljusgårdas vd Andreas Wilhelmsson.
center

Där inne blänker grå industrigolv och väggarna är vitmålade. Salladsplantor växer i rör som hänger i ställningar från taket, belysta av ledlampor med ett rosa sken som är uträknat för att ge maximal krispighet och smak. Med jämna mellanrum kommer ytterligare en sektion med sallad tyst glidande på en räls i taket på väg mot sin växtplats, och hela anläggningen är helt automatiserad, från sådd till färdigpackad produkt. Totalt levererar de 60 ton sallad per månad.

Snabb expansion med rätt medarbetare och leverantörer

Tibro ligger mitt i Skaraborgs odlingslandskap, men det är också en ort med en lång historia av industri. Hela 1900-talet var kommunen centrum för svensk möbeltillverkning, och det är den här långa industritraditionen som är en av nycklarna till Ljusgårdas snabba expansion.

”Alla här, från våra medarbetare till våra underleverantörer till kommunen, är drillade i vad som krävs för att driva en framgångsrik produktion”, säger Andreas Wilhelmsson. ”Här finns kunskapen om hur man får det att funka, och det är den traditionen vi bygger vidare på. Sen att produkten nu är sallad istället för möbler, det spelar inte så stor roll, det är industrikunnandet som är det viktiga.”

En annan nyckel till den snabba expansionen är att Ljusgårda har valt ta hjälp av rätt leverantörer, till exempel när det gäller eldistributionen och lösningar för energioptimering. Vertikala inomhusodlingar är hållbara och kostnadseffektiva på många sätt. Det är närodlat, transporterna korta, matsvinnet minimalt, vattnet återanvänds och det krävs inga bekämpningsmedel. Men de kräver mycket el.

”En inomhusodling av sallad kräver mycket energi eftersom plantorna växer i intensiv belysning nästan dygnet runt”, säger Niklas Lindblom, ansvarig för livsmedelssegmentet på ABB i Sverige. ”Dessutom kräver grödorna att anläggningen har konstant rätt inomhusklimat och fukthalt, något som också drar mycket el.”

Det innebar att den gamla inkommande eldistributionen som fanns i fabriken inte var tillräcklig utan behövde bytas ut. Eftersom Ljusgårda tidigare hade haft kontakt med ABB vände de sig återigen dit för att se om de kunde ordna en lösning.

”Utifrån deras förutsättningar designade vi en lösning med väl beprövade produkter som dessutom kräver minimala underhållsinsatser som passade både det fysiska utrymmet i fabriken och Ljusgårdas energibehov”, säger Jan Finsbäck, försäljningsingenjör på ABB.
”Utifrån deras förutsättningar designade vi en lösning med väl beprövade produkter som dessutom kräver minimala underhållsinsatser som passade både det fysiska utrymmet i fabriken och Ljusgårdas energibehov”, säger Jan Finsbäck, försäljningsingenjör på ABB.
center

”Vi vill kunna koncentrera oss på vår kärnverksamhet, och därför vill vi jobba med leverantörer som vi kan lita på sköter sitt så att vi inte behöver bekymra oss om det”, säger Mats Hellman på Ljusgårda. ”Det har varit jätteskönt att jobba med ABB för det har varit så tydligt att de förstår oss och vad vi vill åstadkomma.”

Niklas Lindblom, ABB, Jan Finsbäck, ABB, Andreas Wilhelmsson, Ljusgårda och Mats Hellman, Ljusgårda.
Niklas Lindblom, ABB, Jan Finsbäck, ABB, Andreas Wilhelmsson, Ljusgårda och Mats Hellman, Ljusgårda.
center

ABB erbjuder en mängd olika lösningar som syftar till att odlingsföretag ska få ut större och mer snabbväxande skördar, med högre kvalitet, och till en så låg kostnad som möjligt.

”Fördelen med att vända sig till oss på ABB är att vi kan ta hand om och optimera hela kedjan när det kommer till elektrifiering och automatisering av växtodling i de flesta kategorier”, säger Niklas Lindblom.

Fakta om ABB:s leverans till Ljusgårda

Ljusgårda behövde produkter med hög tillgänglighet och god personsäkerhet, men utrymmet i fabriken var begränsat. För att tillgodose de behoven levererade ABB mellanspänningsställverk SafeRing Air/SafePlus Air med Relion® 611-serien av reläskydd, lågspänningsställverk MNS 3.0 med effektbrytare Emax 2 samt kompletterade med nya transformatorer.

Text: Karin Aase Foto: Jonas Bilberg 

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp